POTVRĐEN PRVI SLUČAJ

Kraken je stigao u Hrvatsku! ‘Jako je zarazan jer preuzima dominaciju od prethodnih sojeva’

Foto: twitter

Još prošlog tjedna je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao kako je u Hrvatskoj vjerojatno već prisutna varijanta koronavirusa kraken, iako dosad nije bila mikrobiološki potvrđena

U Hrvatskoj je pojavio novi soj koronavirusa – kraken, piše HRT.

Još prošlog tjedna je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao kako je u Hrvatskoj vjerojatno već prisutna varijanta koronavirusa kraken, iako dosad nije bila mikrobiološki potvrđena.

Sada ga vrlo vjerojatno ima već i kod nas, jer nismo izolirani od ostatka svijeta. Svi dosadašnji sojevi brzo su se proširili te se može očekivati da će se širiti i kraken, izjavio je tada Capak.

Novi sojevi kraken i kerber podvarijante su BA.5 koronavirusa, a dosad je poznato oko 75 varijanti tog virusa.

Neke varijante brže se šire te su zaraznije, a kerber i kraken očito su nešto zarazniji jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Zasad nema nikakvih kliničkih dokaza da uzrokuju težu bolest, rekao Capak za HRT 12. siječnja ove godine.

Razvio se u Americi

Kraken se razvio u Americi kao produkt spajanja dvaju različitih omikrona. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kaže kako postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj oboljelih od Covida-19 u EU/EEA, ali ne u nadolazećem mjesecu jer je varijanta trenutno prisutna samo na vrlo niskim razinama.

No, s druge strane, u SAD-u se ubrzano širi. Konkretno u svega nekoliko tjedana je prešao s četiri posto sekvencioniranih slučajeva na 40 posto.

Zbog toga je voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Covid-19 Maria Van Kerkhove kazala da je zdravstvena agencija zabrinuta zbog brzine kojom ova podvarijanta zamjenjuje druge varijante.

Upravo danas očekuje se da će hitni odbor za Covid-19 (IHR) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) predložiti Glavnoj skupštini ukidanje “javnozdravstvenog izvanrednog stanja od međunarodne važnosti”, odnosno pandemije, gotovo tri godine od njezina proglašenja, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari