DAN 146.

Video | Kreće li ukrajinska Oluja? Je li američko oružje okrenulo rat u njihovu korist?

Zbog vlastitih problema, inflacije, visokih cijena, skupog benzina i manjka energenata – Europa kao da je malo zaboravila na rat u Ukrajini

Ukrajinski dnevnici, dan 146. Realno, svjetski mediji već u lipnju su prestali pratiti svaki novi detalj s fronta kao na početku rata, na zapadu je nastupio ratni zamor, razmišljamo o inflaciji i nekim svojim problemima – war fatigue je iznimno opasan – za Direkt govori ukrajinski parlamentarac.

“Ako zamor prevlada puno gore razdoblje je pred nama”, rekao je zastupnik u ukrajinskom parlamentu, Volodimir Ariev.

Ali zamor je prekinut početkom srpnja. Američki raketni sustav HIMARS uništio je jedno, pa drugo, pa treće rusko skladište oružja, pa je onda prošli tjedan samo u jednom danu 11 ruskih lokacija gorilo pod raketama HIMARSa. Rusija je u problemima, Ukrajina je osnažena, kao da imaju puške u borbi noževima.

“Ruski okupator osjeća kako mu gori pod petama, naši ‘bogovi rata’ pobrinuli su se za to, iz dna duše”, kazao je ukrajinski novinar, Anton Kotsukon.

“Veseli smo, da, zato što vidimo rezultat”, kaže ukrajinski vojnik.

Vratit ćemo i Donbas i Krim – na krilima Himarsa, optimistično uzvikuju Ukrajinci, njihov predsjednik je svojim generalima dao naredbu – “Želim vojsku od milijun vojnika krećemo u kontraofenzivu”, tvrdi da se okreće rat u njihovu korist.

Napredak spor, ali vidljiv

“Korak po korak napredujemo i uništavamo skladišta oružja okupatora”, kaže Volodimir Zelenski.

“To bi moglo stvarno promijeniti tijek rata, ali zasad obje strane drže svoje pozicije. Jedini veliki uspjeh Ukrajine je da ruska vojska nije mogla napredovati”, smatra Ariev.

Nismo mogli napredovati? Ma kakvi, napredujemo itekako, a uništili smo im i taj HIMARS – tvrde danas Rusi – uz objavu ovih snimaka. Ukrajinci u očaju regrutiraju.

“Kako bi nadoknadili gubitke Ukrajina sad provodi prisilnu mobilizaciju. U napadu koji smo proveli ubijeno je 200 ukrajinskih vojnika. Uništili smo i skladišta gdje su držali američko i europsko oružje”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, Igor Konašenkov.

Mi prisilno mobiliziramo, a vama se Tatari, Mongoli i drugi u redovima ruske vojske redovno bune i dezertiraju – uzvraćaju Ukrajinci.

“Kod ruskih vojnika koji nisu Slaveni očito je nezadovoljstvo”, tvrdi glasnogovornik ukrajinske vojske, Aleksandar Štupun.

Na društvenim mrežama u Ukrajini ovakve snimke redovno su hit, njihovi vojnici, plešu, vježbaju ili vole. Ukrajinac Roman je na bojištu izgubio nogu, a onda nakon izlaska iz bolnice uz pomoć prijatelja zaprosio svoju djevojku, izvještava Ivan Skorin za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari