DRAMATIČNA FAZA SUKOBA

Kreće najveća bitka u Europi od 2. svjetskog rata! Putin kopira Hitlerov plan iz 1943. Ako uspije, Ukrajini prijeti katastrofa

Montaža: Net.hr

Rusi kreću u veliku ofenzivu na istoku Ukrajine. No, pitanje je imaju li dovoljno vojnika i snage kako bi ispunili novi Putinov plan

Ukrajina i zapadni lideri tjednima su najavljivali da će Rusi krenuti u drugu fazu rata koju će obilježiti bitka za Donbas, odnosno istočni dio Ukrajine. Prije nekoliko dana ukrajinski predsjednik Voldomir Zelenskij objavio je da su se intenzivirale borbe u Donjeckoj i Luhanskoj regiji čime je ta druga faza rata počela.

Velika analiza

U velikoj analizi što ta druga faza znači, ukrajinski Kyiv Independent piše da su sada Ukrajina i Rusija ušle u, najvjerojatnije, ‘najveću bitku u Europi od 2. svjetskog rata’ koja će, vrlo vjerojatno, definirati rezultat ruske kampanje i agresije na susjednu državu.

“Krajem ožujka ruski poraz u ‘Bitki za KIjev’ označio je kraj plana Kremlja o brzoj pobjedi protiv Ukrajine. Suprotno očekivanja, šokantan i zastrašujući napad na ukrajinski glavni grad propao je gotovo odmah. Rusko napredovanje istočno i zapadno od Kijeva zastalo je zbog logistike i problema s opskrbom i napredovanja koja su imala ekstremno visoku cijenu”, piše Kyiv Independent.

Ukrajinci su krenuli u protunapad i tada je ruska vojska odlučila povući se iz tog dijela Ukrajine kako bi izbjegli potencijalnu katastrofu ili, u najmanju ruku, slabe šanse za napredovanjem. Ukrajinski list piše da je taj pokušaj doveo do ruskog gubitka gotovo trećine bojni od 120 do 125 koliko su ih imali raspoloživih za invaziju. Dobar dio tih borbenih formacija bile su dio dvije elitne ruske divizije Taman i Kantemir.

Početkom travnja ruska vojska se povukla s gotovo 40 posto ranije zauzetog ukrajinskog teritorija. Na drugim pravcima bojišta, posebno u Mikolaivu i Krvivi Rihu, Rusi su također zapeli bez nade da će ostvariti napredak, što je ubilo svaku nadu o potencijalnim napadima na Odesu i središnju Ukrajinu. Rusija je uspjela zauzeti područja na jugu između Hersona i Mariupolja kao i jedno uporište blizu Harkiva, dok nisu uspjeli osvojiti sami grad. “Kada su se suočili s nedostatkom ljudstva i opreme, Kremlj se prebacio na manje monstruozno ambiciozan cilj – osvajanje cijelog ukrajinskog Donbasa”, piše Kyiv Independent.

Time se čini da je Putin odustao od najavljene “demilitarizacije” i “denacifikacije” cijele Ukrajine te se državna propaganda prebacila na parolu “oslobođenja Donbasa” kao glavni cilj ruskog rata u Ukrajini.

Kako će izgledati ruska ofenziva?

Nakon što su se Rusi povukli sa sjevera Ukrajine tri tjedna su potrošili na prebacivanje tih snaga i dovlačenje novih vojnika na bojišnicu. Većina vojnika poslana je u rusku regiju Belogord na granici s Ukrajinom, kao i u blizinu ključnog grada Iziuma u ukrajinskoj Harkivskoj regiji. Očekuje se da će iz pravca Iziuma pokušati krenuti na jugoistok prema gradu Slovjansku. Drugi veliki pravac krenuti će s juga u Zaporižiji i dijelova Donjecke regije. Očekuje se da bi se te snage trebale spojiti u sredini na području Slovjanska i Krematorska.

“Na mnogo načina, plan je sličan ‘Bitki kod Kurska’ iz 1943. godine u Drugom svjetskom ratu”, piše ukrajinski list te objašnjavaju da su i njemačke snage tada željele napadima sa sjevera i juga okružiti sovjetske snage u velikom džepu kod Kurska. No, njemačke snage i na sjeveru, kao i na jugu, su bile iscrpljene žestokim borbama i potom su uništene, što je bila jedna od ključnih prekretnica u 2. svjetskom ratu.

Sada, 2022. godine, radi se o manjim snagama s obje strane, ali Rusi pokušavaju “prekopirati” njemački plan iz prošlosti. Ukoliko Rusija uspije, veliki dio najjačih ukrajinskih borbenih snaga ostalo bi u okruženju u Dobasu, odvojeni od ostatka Ukrajine, umorni, iscrpljeni i uništeni ili bi bili primorani na predaju. “Takav ishod bio bi katastrofa za ukrajinsku poziciju u razgovorima s Rusijom, ako na stranu stavimo moral nacije”, piše ukrajinski list. NO, to bi otvorilo prostor i za daljnje rusko napredovanje prema Zaporižiji i Dnjipru, u situaciji u kojoj bi ukrajinska vojska bila znatno oslabljena.

Koliko su jake obje vojske?

Glavni stožer ukrajinske vojske 19. travnja je izvijestio da Rusija diljem Ukrajine ima 87 bojnih, što je do 70 tisuća vojnika, uključujući snage i na okupiranom jugu. Istoga dana Pentagon je izvijestio da je, kao dio regrupiranja na ukrajinski istok, Rusija dodala još 11 bojnih, što bi ukupno bilo 76 ili oko 60 tisuća vojnika. Prema podacima SAD-a, navodno su još 22 bojne pozicionirane sjeverno od Ukrajine, a pretpostavlja se da će se njih popunjavati ljudstvom i opremom.

Zelenskij je 14. travnja rekao da će Ruske snage pokušati okružiti oko 44 tisuća ukrajinskih vojnika koji se nalaze u Donbasu. Vjeruje se da je od tada Ukrajina povećala broj svojih vojnika u tom području jer su pobjedničke snage iz okolice Kijeva prebačene na istok uoči ruske ofenzive.

Kolike su ukrajinske šanse za pobjedu?

Bitka za Donbas 2022. godine će se odvijati na prostoru iste veličine kao i slavna Bitka kod Kurska 1943. godine. Kyiv Independent navodi da moderna ruska vojska nikada nije izvodila tako veliku vojnu operaciju, a za nju se nije niti pripremala. Prema vojnoj znanosti, vojska koja napada mora imati barem tri puta više vojnika od neprijatelja kako bi realno mogla očekivati uspjeh. Prema poznatim podacima, ruska vojska i proruske snage iz Donbasa nemaju takvu prednost, iako bi na ključnim točkama mogli doći do tih brojki.

Ono što pomaže Ukrajincima je i činjenica da njihove snage već 50 dana brane Mariupolj i time drže 10 tisuća ruskih vojnika koji ne mogu biti raspoređeni u Donbas. Ruske snage će, također, naići i na dobro naoružane ukrajinske gradove koji su se pripremali za dugi i iscrpljujući rat. Ključne gradske točke Ukrajinci su pretvorili u dobro utvrđene i teško osvojive vojne utvrde.

Zbog velike vojne pomoći Zapada ukrajinskoj vojsci i opskrbi protuzračnom i protutenkovskim oružjem, kao i gusto naseljenom području, ruska premoć u zraku i na tlu naići će ponovno na teške izazove. S druge strane, Rusi još uvijek imaju logističke probleme i loše istrenirane vojnike. Od poraza kod Kijeva, ruske snage nisu imale dovoljno vremena za odmor i pregrupiranje.

“Rusi nisu u potpunosti postavili uvjete za ofenzivnu operaciju širokih razmjera”, napisao je američki Institut za rat 19. travnja. Mnogi kažu da će Rusi, bez obzira na to, krenuti u ofenzivu kako bi Putin mogao proglasiti pobjedu u Bitki za Donbas 9. svibnja kada Rusija slavi pobjedu u 2. svjetskom ratu. No, stručnjaci tvrde da je malo vjerojatno da će ruska ofenziva biti uspješnija od onih prethodnih, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari