INTERES JE U PORASTU

Krenule su prijave za poticaje za kupovinu električnih vozila: Evo kako uštedjeti i do 70 tisuća kuna!

Idi na originalni članak
Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Prošle godine su razgrabljeni u samo dvije minute, a danas kreće novi, 7. krug poticaja za kupovinu električnih vozila. No više ne odlučuje metoda najbržeg prsta. 

Oglas

Interes za električnim i hibridnim vozilima raste, provjerili smo kako se pravilno prijaviti i ostvariti uštedu do 70 tisuća kuna.

Toliko modela i performansi da je teško odabrati. No, mladom bračnom paru odluku je olakšala subvencija za njihov budući električni automobil, pišu Vijesti.hr

“Živjeli smo par godina na Islandu i tamo smo vidjeli da ljudi puno koriste električne aute i pričali smo kad se vratimo u Hrvatsku da ćemo i mi kupiti električni auto. Pričali smo sa prodavačem i otprilike nekakvih 70-tak tisuća kuna su poticaji koji se mogu dobiti”, kaže Igor Martinčević iz Zagreba.

Kao i prethodnih šest godina, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će kupovinu vozila s 40 posto iznosa. Građanima i tvrtkama na raspolaganju je 90 milijuna kuna, a 15 milijuna za javnu nabavu.

“Za L kategorije tu se radi o poticaju, odnosno o sudjelovanju Fonda od 20 tisuća kuna, za plug-in hibridna vozila M1 kategorije dodijeljujemo 40 tisuća kuna, a za električna vozila 70 tisuća”, objašnjava Mladen Ilijević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Interes za električna i hibridna osobna vozila je u porastu

Koliko je velik interes za električna i hibridna vozila u Hrvatskoj, pokazuju i brojke unazad nekoliko godina. Godine 2017. registrirano ih je gotovo 2.800, a brojke rastu. Pa je lani registrirano devet i pol tisuća e-vozila. Do lipnja ove godine registrirano je i uvezeno više od 3 tisuće električnih i hibridnih vozila.

Građani mogu uz poticaje kupiti samo jedno vozilo i ne smiju ga prodati dvije godine. Postupak prijave je jednostavan.

Umjesto silne dokumentacije ništa mi više nije potrebno nakon što sam odabrala svoj električni automobil u salonu osim osobne iskaznice – jer prijavu će odraditi moj prodavač.

Prijava je jednostavna i provodi se u svega četiri koraka na način da se prvo unosi OIB, a nakon unosa osobnih podataka i odabranog modela te cijene automobila, tu je i potvrda o prijavi.

Iz koje je vidljiva: ukupna cijena vozila, subvencionirani iznos od strane Fonda i iznos za uplatu.

Predujam treba platiti u roku od osam dana, a potom pričekati Fond da odobri i pošalje ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava. Od 8 sati na stranici Fonda bit će vidljivo koliko je poticaja iskorišteno. Kada se dosegne 90 milijuna kuna, poziv se zatvara.

Exit mobile version