KRIVI SU! Sanader dobio šest godina zatvora za prodaju Ine Mađarima, Hernadi dvije

Županijski sud u Zagrebu proglasio je krivima Ivu Sanadre i Zsolta Hernadija zbog prodaje Ine

Na zagrebačkom Županijskom sudu izrečena je presuda Ivi Sanaderu za aferu Ina-MOL u kojoj USKOK bivšeg premijera tereti da je za 10 miljuna eura mita predao Inu Mađarima, odnosno Zsoltu Hernadiju koji je sudjelovao u kupoprodajnom procesu.

Sud je obojicu proglasio krivima! Ivo Sanader dobio je šest godina zatvora, a Zsolt Hernadi dvije godine.

Ivo Sanader se nije pojavio na izricanju ove nepravomoćne presude.

Bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a u kaznu će biti uračunato vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru i istražnom zatvoru te mu se oduzima imovinska korist, pojašnjeno je na sudu, javlja Ivana Ivanda Rožić.

U ovoj nepravomoćnoj presudi sud je naložio Sanaderu i Hernadiju da podmire troškove postupka suđenja među kojima je po 2120 kuna po svjedoku, za tumače njemačkog i engleskog jezika oko 4000 kuna, a tu je i trošak medicinskog vještačanje od 10.000 kuna. Naravno, ovo nisu svi troškovi.

Sutkinja je pojasnila kako je Vijeće Županijskog suda ocijenilo da su Sanader i Hernadi počinili kaznena djela koja su im stavljena na teret (primanje i davanje mita). Hernadi, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, iako je za njim raspisana tjeralica, kao i europski uhidbeni nalog, zbog kojeg mu se sudilo u odsutnosti.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Zsoltu Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018., a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za primanje 10 milijuna eura, mita kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine.

Danas presuda Ivi Sanaderu: Suđenje traje osam godina, jedino što je ostalo – Sanaderovi bolovi u koljenu

Jedan od ključnih dokaza bila je i snimka optuženih iz restorana Marcelino na kojoj se novac ne vidi, a zbog koje je vlasnik na kraju zatvorio restoran i iselio iz zemlje.

Sanadera je u ovoj aferi najviše koštao nekadašnji bliski prijatelj i vlasnik Diokija, Robert Ježić, koji je sudu kazao kako je 5 milijuna eura sjelo na njegov švicarski račun.

Iako mu je tada sudac Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, kazao da novac vrati Republici Hrvatskoj, Ježić to nije učinio. Novac se nikad nije pojavio na računu, a Sanader je kasnije osuđen na 10 godina zatvora kada mu je sudac Turudić kazao: “Nanijeli ste štetu ugledu države u svijetu. Vi ste doista doprinijeli razočarenju ljudi u institucije sustava i stvaranju opće apatije i atmosfere bezizlaznosti u društvu.”

Vrhovni sud na kraju je kaznu smanjio na 8 i pol godina, ali je Ustavni sud prije 4 godine sve srušio i vratio na početak. USKOK-ov ključni svjedok na novom suđenju sjetio se i novih detalja, poput onih da je financirao život dečka Sanaderove kćeri u New Yorku.

Vijesti.hr, Ivana Ivanda Rožić
Foto: Željko Lukunic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari