A JOŠ JE I EKO

Video | Kupaći za 3 eura, majica i haljina za euro: Na ovom mjestu smo se obukli za pet eura od glave do pete!

U doba inflacije, kad je sve skupo, rijetko kome biznis ide dobro. Ali pokazalo se da ide second hand trgovinama, prodaja rabljene odjeće u svijetu je porasla za 24%. Kako je i u Hrvatskoj odjeća poskupjela, statistika kaže 11% u godinu dana. Više u videoprilogu!

Polovno, rabljeno, iz druge ruke – sve je popularnije. Na udaljenosti od nekoliko stotina metara čak tri second hand trgovine u Zagrebu. Ušli smo u jednu koja nas je primamila velikim popustom. Gotovo sva odjeća bila je na 50 posto, izvještava Donna Diana Prčić za RTL.

“Sve na meni je second hand. Dosta često se znamo skupno dogovoriti i krenuti u obilazak second handova. To nam bude kao izlazak”, kaže Zagrepčanka Ema Kraljević.

“Dolazimo i zato što je jeftinije i možemo naći markiranu odjeću. A razlog je i što je sve jako poskupjelo”, kaže nam Vesela Bitenc.

Kupaći kostimi za 3 eura, donje rublje za euro i pol, majice i haljine za euro

No, pronaći pravu stvar koja ti odgovara iziskuje malo više vremena. Treba dobro pretražiti, ali zato se trud na kraju isplati.

Mi smo u jednom second handu u Dubravi pronašli jednu lijepu proljetnu kombinaciju za svaki dan, i to za samo 5 eura. Džemper je jedan euro. Isto toliko košta i baloner. Najskuplje su traperice, čak dva i pol eura.

“Trenutno su kod nas cijene 1 eura pa na dalje. Trenutno ne možete kupiti ništa skuplje od 5,6 eura”, kaže nam vlasnica second hand trgovine Melita Čihek koja primjećuje da je sve više mladih kupaca koji pomno biraju komade.

“Kod njih je bitno da to bude nekakav vintage. Što je starije to je bolje, nema pravila”, ističe.

Posjetili smo zato još jedno mjesto u kojem nije sve 1 euro, ali u vintage trgovini u koju smo ušli možete pronaći unikatne stare stvari kakve se rijetko vide.

“Kad sam u prolazu uvijek navratim i nađe se neki dobar komad. Nešto što nije bilo prošli put. To je zapravo prednost ovakvih dućana”, kaže Zagrepčanka Olivera Štakić.

Isidora Štakić kaže da sve više mladih dolazi kupovati na ovakva mjesta

“Postoji nekakav trend, većinom na TikToku, ali vjerujem da i zato što dosta ljudi sluša glazbu osamdesetih”, ističe Isidora.

Svaki komad odjeće je iz razdoblja od 40-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća pa smo i mi nakratko uskočili u modni vremeplov.

I hrvatski dizajn ekološki onesviještenog brenda može se pronaći u trgovini vintage odjećom. Cijena jakne koju smo pronašli je 200 eura, a naušnice iz 80-ih su 100 eura.

“Odjevni predmeti se kod nas kreću od 10 eura do 100 eura. Može to biti i do 200, 300 ako su posebni predmeti kao vintage Versace kožna jakna, unikatni komad s modne revije”, kaže nam Nidžara Mustafić, vlasnica vintage trgovine

Da prodaja rabljene odjeće raste 24 posto na godinu, osjete i u hrvatskim trgovinama. Mustafić naglašava kako promet svake godine raste 30 posto i da je to dobar pokazatelj koliki je zapravo interes kupaca za ovakvu vrstu odjeće.

Interesa ima i zato što svi znaju da je tekstilna industrija jedan od najvećih zagađivača.

“Ne želim promicati fast fashion, mislim da je to dosta štetno za okoliš, a i realno ovdje je povoljnije”, kaže Zagrepčanka Ema Kraljević.

Trend ili nostalgija, briga za budućnost ili borba protiv inflacije – koji god razlog bio, second hand je in, izvještava Dona Diana Prčić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari