LAKO JE NA DRŽAVNI TROŠAK: Provjerite koje firme će svojim zaposlenicima dati najveće Uskrsnice

Foto: Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Ovogodišnji Uskrs po dobrom neće pamtiti radnici Croatia Airlinesa i Jadrolinije koji uskrsnice neće dobiti. Najbolje će svakako proći zaposlenici ZET-a i Podravke koji će za Uskrs dobiti 600 kuna

Uskrsne košarice ove bi godine za hrvatske građane trebale biti nešto deblje nego lani, procijenila je Hrvatska gospodarske komore. U HGK-u izračun temelje na godišnjem rastu cijena hrane koje će u travnju biti oko 1,5 posto više nego u travnju prošle godine.

Tako bi cijene mesa mogle biti više za oko 2 posto, ribe oko 0,5 posto, mlijeka, sira i jaja oko 5 posto, voća oko 3 posto, a povrća oko 2 posto.

Iz HGK na upit Net.hr-a objašnjavaju kako se sadržaj triju košarica najviše razlikuje po vrsti i cijeni glavnih namirnica, točnije ribi i mesu, te o uvrštenosti slatkiša, grickalica i pića koji su gotovo kao kategorija luksuznih proizvoda sadržani u bogatoj i, u malo manjoj mjeri, srednjoj potrošačkoj košarici, dok su u skromnoj izostavljeni.

Za Uskrs se već tradicionalno najviše kupuju jaja, šunka, hren, mladi luk, odojak, janjetina, bakalar, svježi sir, vino i namirnice za kolače, napominju iz HGK.

Bogata košarica pak sadržava skuplju ribu i meso kao što su bakalar, šunka i janjetina, dok srednja sadržava oslić, rolanu šunku i odojak. U skromnijoj košarici umjesto toga se nalaze jeftinije namirnice kao što su srdele i svinjska lopatica. U bogatoj i srednjoj košarici za juhu će se naći junetina, i to u bogatoj malo kvalitetniji dijelovi junetine, srednjoj manje kvalitetni i time jeftiniji dijelovi, dok će se u skromnoj naći piletina ili mlada kokoš.

“Cijene su bilježene u velikim trgovačkim lancima i na tržnicama te je pri obradi korištena prosječna cijena za proizvode istih proizvođača kada su zabilježene razlike u cijenama, a kada se jednaka cijena ponovila na više mjesta, što je često bio slučaj u velikim trgovačkim lancima, kao najpogodniji pokazatelj korišten je mod tj. najčešća cijena”, objasnio je u priopćenju predsjednik sindikata Krešimir Sever.

Ovogodišnji Uskrs po dobrom neće pamtiti radnici Croatia Airlinesa i Jadrolinije koji uskrsnice neće dobiti. Najbolje će svakako proći zaposlenici ZET-a i Podravke koji će za Uskrs dobiti 600 kuna. Iz Podravke za Net.hr otkrivaju da su svojim radnicima uskrsnicu udvostručili u odnosu na lani te da će se ove godine za nju potrošiti 2,5 milijuna kuna.

Sretni mogu biti i zaposlenici Hrvatske pošte koji su dobili jednokratnu prigodnu nagradu u iznosu od 500 kuna, dok će radnici HEP grupe dobiti 400 kuna. HRT će svojim radnicima prema obvezama iz Kolektivnog ugovora isplatiti po 300 kuna, a zaposlenici HŽ Putničkog prijevoza uoči Uskrsa će dobiti 200 kuna, piše Net.hr.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari