LAKO JE NA DRŽAVNI TROŠAK: Provjerite koje firme će svojim zaposlenicima dati najveće Uskrsnice

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Ovogodišnji Uskrs po dobrom neće pamtiti radnici Croatia Airlinesa i Jadrolinije koji uskrsnice neće dobiti. Najbolje će svakako proći zaposlenici ZET-a i Podravke koji će za Uskrs dobiti 600 kuna

Oglas

Uskrsne košarice ove bi godine za hrvatske građane trebale biti nešto deblje nego lani, procijenila je Hrvatska gospodarske komore. U HGK-u izračun temelje na godišnjem rastu cijena hrane koje će u travnju biti oko 1,5 posto više nego u travnju prošle godine.

Tako bi cijene mesa mogle biti više za oko 2 posto, ribe oko 0,5 posto, mlijeka, sira i jaja oko 5 posto, voća oko 3 posto, a povrća oko 2 posto.

Iz HGK na upit Net.hr-a objašnjavaju kako se sadržaj triju košarica najviše razlikuje po vrsti i cijeni glavnih namirnica, točnije ribi i mesu, te o uvrštenosti slatkiša, grickalica i pića koji su gotovo kao kategorija luksuznih proizvoda sadržani u bogatoj i, u malo manjoj mjeri, srednjoj potrošačkoj košarici, dok su u skromnoj izostavljeni.

Za Uskrs se već tradicionalno najviše kupuju jaja, šunka, hren, mladi luk, odojak, janjetina, bakalar, svježi sir, vino i namirnice za kolače, napominju iz HGK.

Bogata košarica pak sadržava skuplju ribu i meso kao što su bakalar, šunka i janjetina, dok srednja sadržava oslić, rolanu šunku i odojak. U skromnijoj košarici umjesto toga se nalaze jeftinije namirnice kao što su srdele i svinjska lopatica. U bogatoj i srednjoj košarici za juhu će se naći junetina, i to u bogatoj malo kvalitetniji dijelovi junetine, srednjoj manje kvalitetni i time jeftiniji dijelovi, dok će se u skromnoj naći piletina ili mlada kokoš.

“Cijene su bilježene u velikim trgovačkim lancima i na tržnicama te je pri obradi korištena prosječna cijena za proizvode istih proizvođača kada su zabilježene razlike u cijenama, a kada se jednaka cijena ponovila na više mjesta, što je često bio slučaj u velikim trgovačkim lancima, kao najpogodniji pokazatelj korišten je mod tj. najčešća cijena”, objasnio je u priopćenju predsjednik sindikata Krešimir Sever.

Ovogodišnji Uskrs po dobrom neće pamtiti radnici Croatia Airlinesa i Jadrolinije koji uskrsnice neće dobiti. Najbolje će svakako proći zaposlenici ZET-a i Podravke koji će za Uskrs dobiti 600 kuna. Iz Podravke za Net.hr otkrivaju da su svojim radnicima uskrsnicu udvostručili u odnosu na lani te da će se ove godine za nju potrošiti 2,5 milijuna kuna.

Sretni mogu biti i zaposlenici Hrvatske pošte koji su dobili jednokratnu prigodnu nagradu u iznosu od 500 kuna, dok će radnici HEP grupe dobiti 400 kuna. HRT će svojim radnicima prema obvezama iz Kolektivnog ugovora isplatiti po 300 kuna, a zaposlenici HŽ Putničkog prijevoza uoči Uskrsa će dobiti 200 kuna, piše Net.hr.

Vijesti.hr

Exit mobile version