KOMENTAR ZNANSTVENIKA

LAUC TRAŽI KAZNE! “Uhićen je čovjek zbog širenja straha od potresa; Isto bi trebalo biti i s onima koji šire strah od epidemije”

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Član Vladinog savjeta za borbu protiv korone, molekularni biolog Gordan Lauc, na Facebooku je napisao da se zalaže da DORH procesuira one koji “sustavno kroz medije šire strah i paniku zbog pandemije”. 

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Još u ožujku DORH je objavio da ‘Državna odvjetništva trebaju poduzimanje državnoodvjetničkih radnji i mjera koordinirati s nadležnim policijskim upravama i drugim državnim tijelima mjerodavnim za otkrivanje i prijavljivanje prekršaja i kaznenih djela i njihovih počinitelja. … kao i plasiranja neistinitih informacija kojima se širi neopravdani strah i panika kod građana u uvjetima pandemije virusa COVID-19 te posljedica potresa u Zagrebu, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske uputilo je sva županijska i općinska državna odvjetništva da temeljito i neodložno postupaju sukladno odredbama članka 38. stavka 1. i 2. Zakona o kaznenom postupku i članka 35. Zakona o državnom odvjetništvu radi otkrivanja i procesuiranja počinitelja kaznenih djela širenja i prenošenja zarazne bolesti iz članka 180. Kaznenog zakona te odgovarajućih prekršaja, kao i počinitelja kaznenih počinitelja kaznenih djela lažne uzbune iz članka 316. Kaznenog zakona i podredno prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Onog nesretnika koji je pričao gluposti o potresima su brzo uhitili. Osobno ne vidim veliku razliku između njega i onih koji sustavno kroz medije šire strah i paniku zbog pandemije. Pandemija je stvarna i treba joj pristupiti ozbiljno, no širenje straha i panike (tj. lažne uzbune) je ipak kazneno djelo, a ne stvar slobode govora. Posebice kada se radi o sustavom djelovanju u tom smjeru… 

Nadam se da će institucije odraditi svoj dio posla i onemogućiti sustavno trovanje nacije strahom“, kazao je u statusu član Vladinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari