NADZOR HANFE

Leasing društva varala građane 12 godina: Nezakonito dizali kamate na čak 50 tisuća ugovora!

Photo: Davor Puklavec/24sata

Nakon niza nezakonitosti i nepravilnosti pri izračunu kamatnih stopa utvrđenih u nadzoru provedenom prošle godine nad društvom Raiffeisen leasing, Hanfa je pokrenula izvanredni postupak nadzora nad još devet većih leasing društava.

Tako je obuhvatila više od 90 posto ukupne imovine leasing tržišta u Hrvatskoj.

Za njih osam utvrđene su slične nezakonitosti i nepravilnosti:

  1. BKS – leasing Croatia,
  2. Erste&Steiermärkische S-Leasing,
  3. Impuls Leasing,
  4. Mercedes Benz Leasing Hrvatska,
  5. HETA Asset Resolution Hrvatska,
  6. OTP Leasing,
  7. PBZ-LEASING i
  8. UniCredit Leasing Croatia.

Prema Hanfinim procjenama, više od 50 tisuća ugovora o leasingu obuhvaćeno je nepravilnostima, piše u jučerašnjem priopćenju Hanfe.

Nadzor Hanfe odnosio se na razdoblje od 2008. do 2020. godine.

Utvrđeno je da su u tom razdoblju leasing društva neopravdano i jednostrano mijenjala kamatnu stopu u aktivnim ugovorima o leasingu (maržu ili ukupnu kamatnu stopu) na štetu primatelja leasinga, a za što nisu imala jasnu pravnu osnovu, niti opravdan razlog. O tim izmjenama nisu obavještavala primatelje leasinga na prikladan način te su tako izbjegnuli mogući utjecaj primatelja leasinga na izmjenu bitnog elementa ugovora o leasingu.

U prijevodu, to znači da su sva spomenuta leasing društva, temeljem jednostranog određivanja kamatne stope, obračunavala leasing rate/obroke po kamatnim stopama koje su bile veće od početno ugovorenih.

Leasing društva su utjecala na visinu kamatne stope tako da su neosnovano mijenjala visinu kamatne stope ili marže jer nisu usklađivala promjenjive kamatne stope s promjenama tržišnih vrijednosti referentnih kamatnih stopa pa su primatelji leasinga tijekom trajanja ugovora platili ukupno veći iznos od onoga koji su trebali prema prvotno ugovornim odredbama, objašnjavaju u Hanfi.

“Tijekom ovog nadzora Hanfe, društvo UniCredit leasing Croatia dostavilo je pak obavijest i dokaze o povratu preplaćenih sredstava (leasing rata/obroka) primateljima leasinga čije su ugovorne odredbe na opisani način izmijenjene, držeći se pritom općeg zastarnog roka. Na isti način temeljem prethodno provedenog nadzora, povrat preplaćenih sredstava primateljima leasinga izvršilo je i društvo Raiffeisen leasing”, kažu iz Hanfe.

Kažu kako su utvrdili da su određene ugovorne odredbe koje neka leasing društva primjenjuju u svom poslovanju, a odnose se na obračun kamatnih stopa, nejasne i nerazumljive primateljima, a zbog toga se proces obračuna, i izmjene kamatnih stopa i dalje odvija na nejasan način.

Hanfa je leasing društvima kod kojih su utvrđene opisane nezakonitosti i nepravilnosti naložila da s primateljima leasinga počnu sklapati ugovore na jasan i razumljiv način tako da u njima bude jasno određen način obračuna kamatnih stopa i leasing obroka te uvjeti njihove izmjene, te da ugovore usklade sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju, u dijelu obračuna kamata.

Na temelju utvrđenih nepravilnosti u dijelu obračuna kamata, leasing društva su dužna Hanfi dostaviti pisano očitovanje o aktivnostima koje su poduzela prema primateljima leasinga čije su ugovorne obveze neosnovano, netransparentno i jednostrano izmijenjene.

Hanfa je leasing društvima naložila i objavu cjelokupnog rješenja na naslovnici njihovih internetskih stranica u trajanju od 60 dana kako bi primatelji leasinga i cjelokupna javnost bili jasno i transparentno informirani, poručili su iz Hanfe, pišu Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views