LEDENO JUTRO U HRVATSKOJ: Temperature pale do -18 stupnjeva, zatvorene ceste, trajekti ne plove

Danas će biti vrlo vjetrovito i hladno, na sjevernom Jadranu većinom sunčano

Jutro je u Hrvatskoj vjetrovito i hladno, o čemu svjedoče najniže temperature od 17.5 stupnjeva ispod ništice zabilježene u pet sati na Zavižanu i Sv. Juri.

Na Puntijarci je izmjereno -13.4 stupnjeva, a u Pargu na Čabru – 10.4 stupnjeva, podaci su DHMZ-a.

Na Zavižanu su jučer u 17 sati izmjerena 24 centimetara snježnog pokrivača, u Ogulinu 20 cm i u Gospiću 17 cm.

Danas će biti vrlo vjetrovito i hladno, umjereno i pretežno oblačno, a na sjevernom Jadranu i ponegdje u istočnoj Hrvatskoj većinom sunčano, ističe se u prognozi DHMZ-a. Mjestimice je moguć slab snijeg, osobito u Lici i unutrašnjosti Dalmacije, a može ga, uz kišu, biti i ponegdje na obali i otocima. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura između -10 i -5, u gorju i malo niža, a na Jadranu od -6 do -1. Najviša dnevna između -9 i -3, na Jadranu od -3 do 3 stupnja Celzija,

Jutros je na Bjelašnici u BiH izmjereno -20 stupnjeva uz sjeverni vjetar brzine 122 km na sat, a na Kredarici u Sloveniji -23 stupnja, podaci su nacionalnih meteoroloških službi.

U prekidu katamaranske i trajektne linije između Splita i otoka

Zbog jake bure u petak su u prekidu sve katamaranske linije koje povezuju Split sa otocima, a u prekidu su i trajektne linije Split-Vis, Makarska-Sumartin (Brač), Drvenik-Sućuraj (Hvar) te Drvenik Veliki-Drvenik Mali (Trogir), doznaje se u petak od Ante Mrvice, koordinatora Jadrolinijinog splitskog plovnog područja.

Na otvorenom moru puše jaka bura koja dostiže brzinu oko 130 kilometara na sat, a povremeno se pojavljuju i valovi visine iznad tri metra, rekao je Mrvica.

Jak vjetar lomio grane i oštetio dalekovod: bez struje 500 domaćinstava

Tijekom noći s četvrtka na petak i u ranim jutarnjim satima na više mjesta u Splitu vjetar je prevrtao kontejnere i nanosio ih na prometnice, a na nekoliko su mjesta odlomljene grane s drveća padale na tlo.

Jaki vjetar je u noći s četvrtka na petak oštetio dalekovod na području splitske četvrti Kile, gdje je bez struje ostalo oko 200 domaćinstava, te na području naselja Korešnica u Žrnovnici istočno od Splita, gdje je bez struje ostalo oko 300 domaćinstava, doznaje se u Elektrodalmaciji, čiji su radnici u petak na terenu i uklanjaju ove kvarove na dalekovodu.

Bura se ne smiruje ni na Makarskom primorju, gdje puše brzinom od 90-ak, a na udare orkanskom brzinom i do 150 kilometara na sat, pa je i dalje u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin-Makarska, a ne plovi ni trajekt na liniji Drvenik-Sućuraj na otoku Hvaru.

Dubrovnik: Bura uzrokuje probleme u zračnom, cestovnom i pomorskom prometu

Olujna bura koju je donijela ciklona Luce i u petak stvara probleme u zračnom, cestovnom i pomorskom prometu na širem dubrovačkom području.

Jutarnji let iz Zračne luke Dubrovnik za Zagreb je otkazan, dok su popodnevni i večernji dolasci i odlasci ovisni o razvoju vremenskih neprilika. Prema informacijama na stranicama HAK-a, za sav promet zatvoren je most dr. Franja Tuđmana, a kako su odgovorili iz Lučke kapetanije Dubrovnik, brod Postira koji povezuje Elafitsko otočje s Dubrovnikom jutros nije isplovio s otoka Šipana.

HAK: Zimski uvjeti na većini cesta u Lici, jaka bura na krajnjem jugu

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, a podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno sa orkanskim udarima, pa je zbog niskih temperatura moguća poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima, izvijestio je u petak Hrvatski autoklub (HAK).

Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Za sav promet zatvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27), državna cesta DC1 Gračac-Knin, most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku, Paški most, Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene te državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević.

Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera (obilazak za ostala vozila je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar).

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Mala Kapela i čvora Perušić te čvorova Bisko i Karamatići.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari