ČUDO RATNE TEHNOLOGIJE

Let u tajnosti: Milanović na finale vaterpola u Splitu otišao američkim helikopterom Black Hawk?

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović iznimno često koristi helikopter za svoja putovanja širom Hrvatske, piše Jutarnji list dodajući da Milanović pritom najviše koristi vojni transportni helikopter Mi 171.

Kako Jutarnji navodi, Milanović je u subotu 10. rujna otišao u Split kako bi nazočio finalnoj utakmici vaterpolskog Europskog prvenstva, a prema informacijama kojima list raspolaže, i za taj put predsjednik je koristio vojni helikopter, ovoga puta novi američki helikopter Blackhawk – jedan od dva koje je SAD isporučio Hrvatskoj u svibnju ove godine.

To je prvi put da je predsjednik na službeni put otišao američkim vojnim helikopterom, navodi list te dodaje kako su njegovi čitatelji prošle subote vidjeli Blackhawk kako slijeće i polijeće s prostora Ureda predsjednika, a prema informacijama, kasnije tog dana helikopter je viđen kako slijeće u vojarnu Lora u Splitu. Iz vojarne je predsjednik automobilom prebačen do Spaladium Arene, gdje je odigrana utakmica. U Zagreb se također vratio helikopterom.

Letovi klasificirani oznakom tajnosti

U društvu predsjednika, na utakmici je bila i predsjednica Mađarske Katalin Novak, ali nije poznato je li u Split stigla s Milanovićem u Blackhawku ili automobilom.

Jutarnji je prošloga tjedna uputio upit Uredu predsjednika, je li točna informacija da je predsjednik u Split na utakmicu letio, i u Zagreb se vratio, Blackhawkom, i je li s njim u helikopteru bila i mađarska predsjednica. Na upit nisu dobili odgovor.

Inače, svi letovi predsjednika vojnim helikopterima klasificirani su oznakom tajnosti, pa javnost, koja sve to plaća, nema uvida koliko puta predsjednik, primjerice, putuje vojnim helikopterom, i koliko je to opteretilo proračun MORH-a. Prema proceduri koja se sada primjenjuje, zapovijed za korištenje materijalnih sredstava za potporu predsjednika Republike potpisuje načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj.

Hrvatska je od SAD-a nabavila četiri Blackhawk helikoptera, ukupne vrijednosti 138 milijuna dolara, od kojih su dva američka donacija. Osnovna im je namjena prijevoz ljudi i opreme, a mogu prevesti do 11 putnika.

‘Helikopeteri lete manje nego što trebaju’

Kada je prije dvije godine odgovarao na pitanja novinara o čestom korištenju vojnog helikoptera za putovanja širom Hrvatske, Milanović je odgovorio kako o tome odluku donosi njegovo osiguranje te da helikopteri ovako i onako lete prazni ili puni.

“Vojni helikopteri imaju resurse i optimalan broj naleta. Oni ne lete dovoljno, i normalno je da ja, kao predsjednik, u svakoj situaciji koju osiguranje procijeni, koristim vojni helikopter. Ti helikopteri lete manje nego što trebaju, piloti moraju letjeti”, pojasnio je tada predsjednik.

Predsjednik je posljednji put snimljen kako izlazi iz vojnog helikoptera početkom kolovoza. Tada je izašao iz helikoptera koji je sletio u Zračnu luku Sinj u Glavicama, kako bi nazočio Alci što je jako razljutilo djelatnike Hitne pomoći, koji su tada na društvenim mrežama prosvjedovali kako nema novca za helikoptere za hitnu helikoptersku službu, ali ima za predsjednika koji helikopterom posjećuje svoju obitelji i odlazi na Alku, ili za ministra zdravstva, za kojeg se podiže helikopter koji ga hitno odvozi na press konferenciju u Varaždin, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari