'PRAJDOV PREDIZBORNI LGBT KOMPAS'

LGBTQ udruga ponosno objavila: Ovo su LGBT kandidati iz niza stranaka na predstojećim izborima!

Idi na originalni članak
Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

“Vodeći se najboljom tradicijom razvijenih demokracija, ustaljenim praksama LGBTQ pokreta, a u prvom redu boljitkom i svekolikim napretkom hrvatske LGBTQ zajednice, Organizacijski odbor ovogodišnje Povorke ponosa jednoglasno je odlučio objaviti Prajdov predizborni LGBT kompas, po uzoru na slične predizborne smjerokaze koje izrađuju i druge organizacije”, objavili su iz Zagreb Pridea

Oglas

Njihovo priopćenje za medije i javnost prenosimo u cijelosti:

“Na ovim izborima konačno i u Hrvatskoj imamo pregršt LGBT kandidata_kinja, različitih svjetonazora i u nizu stranaka.

Odlučili smo ih javno predstaviti, prvo pojedinačnim objavama na našim društvenim mrežama, a sada i zbirno, ovim priopćenjem.
Ideje vodilje su, naravno, one na kojima LGBTQ emancipacija i pokret počivaju već pola stoljeća: gej je ok, LGBT je ok, ormar nije izbor već nasilje.

‘Želja nam je doprinijeti predizbornoj debati’

Želja nam je doprinijeti predizbornoj debati, informirati LGBTQ biračice i birače, prinijeti pozornosti medija i taj javni i općepoznati aspekt njihova života.

Seksualni i rodni identitet nije privatna i intimna stvar čovjeka, nikada nije bio i ne može biti. Primjerice, seksualni identitet svih članova Vlade u tehničkom mandatu je poznat javnosti i medijima. Smatramo ga važnim dijelom naših života, pa stoga i života političarki i političara, kandidata i kandidatkinja na izborima.

Svi nabrojeni kandidati i kandidatkinje su sami aut, njihov je seksualni identitet općepoznat ili su poznati u LGBT zajednici kao naši pripadnici. Također, odlučili smo predstaviti LGBT kandidate koji se nalaze na listama koje prema anketama ulaze u Sabor ili pak zastupnike raspuštenog Desetog saziva koji su ponovo istakli kandidaturu. Red objavljivanja njihovih imena slijedi u anketama projiciranu snagu stranaka i koalicija.

Ima li među navedenim kandidatima netko koga smo pogrešno svrstali u LGBT zajednicu, unaprijed se ispričavamo. Pozivamo ih da nam se jave kako bismo objavu i povukli.

Godinama smo i mi i mediji brojali i navodili strejt političarke i političare na Povorkama ponosa. Izbori su odličan trenutak da se i mi sami među sobom pobrojimo i navedemo političarke i političare iz naše zajednice.

Svjesni smo da je moguće da smo nekoga ili neku propustili predstaviti. Pozivamo ih, uz isprike, da nam se jave kako bismo i njima posvetili objavu na našim društvenim mrežama.

  1. Najpoznatiji gej političar je bez sumnje ministar gospodarstva Damir Habijan, kandidat HDZ-a u Trećoj izbornoj jedinici kao peti na listi. Javnost je pogrešno protumačila da je u siječnju Habijana autao predsjednik Zoran Milanović, dok je on već odavno prije toga bio aut, samo nije imao prilike više otvoreno govoriti o svom gej identitetu.
  2. Među dobro nam poznatim kandidatima ima i nekih koji su glasali protiv ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (poznatoj i kao „Istanbulska konvencija“). Želimo vjerovati da je Ivan Ćelić tako glasao zato što je bio protiv Interpretativne izjave koju je Vlada RH prikačila pod Konvenciju, a ne jer bi bio protiv sprečavanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Glavni dio Rezerve Vlade RH na Istanbulsku konvenciju navodi kako: „Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.“ Ćelić je kandidat HDZ-a u Šestoj izbornoj jedinici, trinaesti na listi.
  3. Na listama HDZ-a, također u Šestoj izbornoj jedinici je i saborski zastupnik te bivši ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić.
  4. U Prvoj izbornoj jedinici, kandidat koalicije Rijeke pravde iz SDP-a, je prof. dr. sc. Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Kolarić je dobri duh Zagreba, uvijek nasmiješen, uvijek spreman pomoći i uvijek stručan i odgovoran. Uvijek uz nas jer je i naš i s nama godinama na zagrebačkim prajdovima.
  5. Također u Prvoj zagrebačkoj i velikogoričkoj izbornoj jedinici, isto na listama SDP-a kao nezavisni kandidat je i prajdov Franko Dota, osmi na listi. Dota je u LGBT aktivizmu od 2007., bio je među suosnivačima udruge Zagreb Pride a od 2020. je i izvršni koordinator. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu doktorirao je povijest s prvom disertacijom LGBT tematike obranjenom na nekom hrvatskom sveučilištu, pod naslovom „Politička povijest muške homoseksualnosti u socijalističkoj Hrvatskoj”.
  6. Izgledno je da se u Sabor vraća Jelena Miloš, najjača parlamentarna snaga lezbijskog sindikalizma i feminizma! Miloš je na listama Možemo! druga u Drugoj izbornoj jedinici. U svemu ostalome uvijek prva.
  7. Za Možemo! u dijaspori igra mladi fizičar Leonardo Pierobon.
  8. Nikola Zdunić deseti je na listi Možemo! u Drugoj izbornoj jedinici. Nekoć istaknuti član Zagreb Pridea, Zdunić je danas predsjednik Vijeća Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak i zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Uvijek na pravoj strani povijesti.
  9. Tomislav Vukoja kandidat je stranke Možemo! u Šestoj izbornoj jedinici, 7. na listi. Vukoja je sad već povijesnog 12. siječnja 2002. bio među trinaest osnivača udruge Iskorak, tada punog naziva: Iskorak – grupa za promicanje i zaštitu različitih spolnih usmjerenja.
  10. Gordan Bosanac legenda je hrvatskog LGBTQ pokreta i zajednice. Bio je među osnivačima udruge Iskorak i Queer Zagreba (Domino), u organizaciji prve Povorke ponosa, desetljećima se neumorno zalagao za napredak, širenje i zaštitu LGBT prava i ljudskih i građanskih prava općenizo. Gordan je jedan od rukovodećih kadrova Možemo! i kandidat u Šestoj izbornoj jedinci, treći na listi.
  11. Prvi hrvatski gej saborski zastupnik, Domagoj Hajduković, kandidat je Socijaldemokrata u svom rodnom Osijeku i voljenoj Slavoniji, kao nositelj i prvi na listi u Četvrtoj izbornoj jedinici. „Gejduković“, kako je od milja poznat u LGBTQ zajednici, nije samo prvi aut pripadnik LGBT zajednice u Saboru, već je i prvi zastupnik na ovim prostorima koji voli objavljivati i fotografije sa svojim partnerom.

Svima želimo puno sreće na izborima, a najboljima i najdosljednijima i mandat u novom Saboru.”, poručili su iz Organizacijskog odbora zagrebačke Povorke ponosa LGBTQ zajednice.

Exit mobile version