'PRAJDOV PREDIZBORNI LGBT KOMPAS'

LGBTQ udruga ponosno objavila: Ovo su LGBT kandidati iz niza stranaka na predstojećim izborima!

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

“Vodeći se najboljom tradicijom razvijenih demokracija, ustaljenim praksama LGBTQ pokreta, a u prvom redu boljitkom i svekolikim napretkom hrvatske LGBTQ zajednice, Organizacijski odbor ovogodišnje Povorke ponosa jednoglasno je odlučio objaviti Prajdov predizborni LGBT kompas, po uzoru na slične predizborne smjerokaze koje izrađuju i druge organizacije”, objavili su iz Zagreb Pridea

Njihovo priopćenje za medije i javnost prenosimo u cijelosti:

“Na ovim izborima konačno i u Hrvatskoj imamo pregršt LGBT kandidata_kinja, različitih svjetonazora i u nizu stranaka.

Odlučili smo ih javno predstaviti, prvo pojedinačnim objavama na našim društvenim mrežama, a sada i zbirno, ovim priopćenjem.
Ideje vodilje su, naravno, one na kojima LGBTQ emancipacija i pokret počivaju već pola stoljeća: gej je ok, LGBT je ok, ormar nije izbor već nasilje.

‘Želja nam je doprinijeti predizbornoj debati’

Želja nam je doprinijeti predizbornoj debati, informirati LGBTQ biračice i birače, prinijeti pozornosti medija i taj javni i općepoznati aspekt njihova života.

Seksualni i rodni identitet nije privatna i intimna stvar čovjeka, nikada nije bio i ne može biti. Primjerice, seksualni identitet svih članova Vlade u tehničkom mandatu je poznat javnosti i medijima. Smatramo ga važnim dijelom naših života, pa stoga i života političarki i političara, kandidata i kandidatkinja na izborima.

Svi nabrojeni kandidati i kandidatkinje su sami aut, njihov je seksualni identitet općepoznat ili su poznati u LGBT zajednici kao naši pripadnici. Također, odlučili smo predstaviti LGBT kandidate koji se nalaze na listama koje prema anketama ulaze u Sabor ili pak zastupnike raspuštenog Desetog saziva koji su ponovo istakli kandidaturu. Red objavljivanja njihovih imena slijedi u anketama projiciranu snagu stranaka i koalicija.

Ima li među navedenim kandidatima netko koga smo pogrešno svrstali u LGBT zajednicu, unaprijed se ispričavamo. Pozivamo ih da nam se jave kako bismo objavu i povukli.

Godinama smo i mi i mediji brojali i navodili strejt političarke i političare na Povorkama ponosa. Izbori su odličan trenutak da se i mi sami među sobom pobrojimo i navedemo političarke i političare iz naše zajednice.

Svjesni smo da je moguće da smo nekoga ili neku propustili predstaviti. Pozivamo ih, uz isprike, da nam se jave kako bismo i njima posvetili objavu na našim društvenim mrežama.

  1. Najpoznatiji gej političar je bez sumnje ministar gospodarstva Damir Habijan, kandidat HDZ-a u Trećoj izbornoj jedinici kao peti na listi. Javnost je pogrešno protumačila da je u siječnju Habijana autao predsjednik Zoran Milanović, dok je on već odavno prije toga bio aut, samo nije imao prilike više otvoreno govoriti o svom gej identitetu.
  2. Među dobro nam poznatim kandidatima ima i nekih koji su glasali protiv ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (poznatoj i kao „Istanbulska konvencija“). Želimo vjerovati da je Ivan Ćelić tako glasao zato što je bio protiv Interpretativne izjave koju je Vlada RH prikačila pod Konvenciju, a ne jer bi bio protiv sprečavanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Glavni dio Rezerve Vlade RH na Istanbulsku konvenciju navodi kako: „Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.“ Ćelić je kandidat HDZ-a u Šestoj izbornoj jedinici, trinaesti na listi.
  3. Na listama HDZ-a, također u Šestoj izbornoj jedinici je i saborski zastupnik te bivši ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić.
  4. U Prvoj izbornoj jedinici, kandidat koalicije Rijeke pravde iz SDP-a, je prof. dr. sc. Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Kolarić je dobri duh Zagreba, uvijek nasmiješen, uvijek spreman pomoći i uvijek stručan i odgovoran. Uvijek uz nas jer je i naš i s nama godinama na zagrebačkim prajdovima.
  5. Također u Prvoj zagrebačkoj i velikogoričkoj izbornoj jedinici, isto na listama SDP-a kao nezavisni kandidat je i prajdov Franko Dota, osmi na listi. Dota je u LGBT aktivizmu od 2007., bio je među suosnivačima udruge Zagreb Pride a od 2020. je i izvršni koordinator. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu doktorirao je povijest s prvom disertacijom LGBT tematike obranjenom na nekom hrvatskom sveučilištu, pod naslovom „Politička povijest muške homoseksualnosti u socijalističkoj Hrvatskoj”.
  6. Izgledno je da se u Sabor vraća Jelena Miloš, najjača parlamentarna snaga lezbijskog sindikalizma i feminizma! Miloš je na listama Možemo! druga u Drugoj izbornoj jedinici. U svemu ostalome uvijek prva.
  7. Za Možemo! u dijaspori igra mladi fizičar Leonardo Pierobon.
  8. Nikola Zdunić deseti je na listi Možemo! u Drugoj izbornoj jedinici. Nekoć istaknuti član Zagreb Pridea, Zdunić je danas predsjednik Vijeća Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak i zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Uvijek na pravoj strani povijesti.
  9. Tomislav Vukoja kandidat je stranke Možemo! u Šestoj izbornoj jedinici, 7. na listi. Vukoja je sad već povijesnog 12. siječnja 2002. bio među trinaest osnivača udruge Iskorak, tada punog naziva: Iskorak – grupa za promicanje i zaštitu različitih spolnih usmjerenja.
  10. Gordan Bosanac legenda je hrvatskog LGBTQ pokreta i zajednice. Bio je među osnivačima udruge Iskorak i Queer Zagreba (Domino), u organizaciji prve Povorke ponosa, desetljećima se neumorno zalagao za napredak, širenje i zaštitu LGBT prava i ljudskih i građanskih prava općenizo. Gordan je jedan od rukovodećih kadrova Možemo! i kandidat u Šestoj izbornoj jedinci, treći na listi.
  11. Prvi hrvatski gej saborski zastupnik, Domagoj Hajduković, kandidat je Socijaldemokrata u svom rodnom Osijeku i voljenoj Slavoniji, kao nositelj i prvi na listi u Četvrtoj izbornoj jedinici. „Gejduković“, kako je od milja poznat u LGBTQ zajednici, nije samo prvi aut pripadnik LGBT zajednice u Saboru, već je i prvi zastupnik na ovim prostorima koji voli objavljivati i fotografije sa svojim partnerom.

Svima želimo puno sreće na izborima, a najboljima i najdosljednijima i mandat u novom Saboru.”, poručili su iz Organizacijskog odbora zagrebačke Povorke ponosa LGBTQ zajednice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari