KAD NAČELNIK ČASTI

Lički vatrogasci dobili regres od jednog eura, zapovjednik pred ostavkom. Vatrogasac: ‘Svašta sam doživio, ali…’

Foto: Igor Šoban/Pixsell

Riječ je o vatrogascima koji pokrivaju iznimno veliko područje. Sama općina prostire se na 470 četvornih kilometara. Tu je i najstariji nacionalni park kojeg na godinu posjeti više od milijun ljudi

Skandalozna odluka načelnika Plitvičkih Jezera izazvala je bijes vatrogasaca!

U srijedu im je na stol stigla odluka da im stižu božićnice, uskrsnice i darovi za djecu – vjerovali ili ne – od svega jednog eura, javlja RTL Danas.hr.

Stara oronula zgrada….

Unutra mala dežurana. Tako izgleda Javna vatrogasna postrojba Plitvička Jezera. Imaju samo dvije garaže. Većina vozila je vani, često na kiši.

Jučer su od načelnika dobili nagradu – po jedan euro za regres, dar za djecu, božićnicu i uskrsnicu.

“Ja sam tu od 98` godine, svašta sam doživio. Al sad ovih zadnjih 5-6 godina, nevjerojatno, nevjerojatno. Pritisak, veliki pritisak. Nek ih dadne za donaciju, nek ih pokupi od svih nas i za neku školu i to”, govori voditelj smjene u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Plitvička Jezera, Ivan Bobinac.

Riječ je o vatrogascima koji pokrivaju iznimno veliko područje. Sama općina prostire se na 470 četvornih kilometara. Tu je i najstariji nacionalni park kojeg na godinu posjeti više od milijun ljudi. A preko Korenice prođe i dva milijuna vozila svake godine. Da zbog svega dobiju samo jedan euro nagrade – doživjeli su kao uvredu, provokaciju i izrugivanje.

“Aneks kolektivnog ugovora je sklopljen s trećim mjesecom 2023. I za sve te četiri stavke bilo je oko 596 eura, gotovo 600 eura za sve četiri stavke. Sad sve stane u 4 eura”, kaže Marko Mišić, vatrogasac JVP Plitvička Jezera.

Da uvjeti rada na ovom području nisu lagani, vatrogasci upozoravaju duže vrijeme. Zbog problema s donošenjem financijskog plana zapovjednik Vlado Marković, priznaje da je sada i pred ostavkom.

“Radimo u vrlo teškim uvjetima. Ograničen sam kao zapovjednik i evo, tražio sam da se raspiše natječaj. Natječaj je raspisan jučer za zapovjednika i tko je zainteresiran, pozivam i ovim putem da se javi”

Ovakav potez razljutio je i mještane, svjesne koliko težak posao imaju vatrogasci

“Katastrofa, vatrogasci nam puno vrijede”, govori Dragana Komšo iz Korenice.

Jednako zatečen odlukom je i njezin sumještanin Pero Crepulja.

“Nema tu što da se kaže. To je nula bodova. Tko je kriv, opet oni koji su na lokalnoj razini”.

Sindikati tvrde – najveći problem je to što Vlada ni mjesec dana nakon prosvjeda nije donijela uredbu, pa se načelnici, gradonačelnici i župani ponašaju kako žele.

“Mislim da vatrogasci u ovom trenutku s obzirom na to kada su jučer vidjeli ovakvu odluku koja ih je dodatno uvrijedila, razjarila – neće stati i da će tražiti svoja prava na drugačiji način.

Prosvjed novi? Zasigurno novi prosvjed”, smatra Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Da stvar bude gora, ako se ne osigura dodatan novac, ozbiljno se razmatra i o ukidanju vatrogasne postrojbe, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari