LJUTA JE ZBOG NOVE STRATEGIJE

Liječnica žestoko napala Beroša: ‘Pa ne može se nekom bez dozvole kucati na vrata…’

21.10.2021., Zagreb. U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznicia odzana je 81. sjednica Vlade RH. Nakon sjednice Vlade novinarima se obratio ministar Vili Beros.

‘Tim bi trebao biti od dvoje-troje ljudi, administratorom, medicinskom sestrom, liječnikom, vozačem i u službenim vozilom koje ima sve tehničke uvjete za transport cjepiva u hladnjačama’, poručila je Ban Toskić

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak u petak su najavili novu strategiju cijepljenje protiv koronavirusa.

Beroš i Capak procijepljenost stanovništva žele povećati povećanjem broja mobilnih timova na terenu (posebno u ruralnim područjima), povećanjem drive-in cjepnih mjesta, kao i mogućnošću cijepljenja kroničnih bolesnika u bolnicama.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić za N1 je komentirala ovu najavu, naglašavajući da “ne vidi što je tu novo”.

‘Tko se želio, cijepio se’

“Cijepljenje u kućama, u bolnicama, mobilni timovi… Sve to postoji od samog početka cijepljenja. Izjava ministra u medijima je u starom stilu gdje se potencijalnim izvršiteljima njegovih ideja priopćuje to putem medija.

Da nas kao obiteljske liječnike i one koji su ponovno obilježeni kao glavni izvođači ove nazovi ‘nove’, a stoput prožvakane strategije, da nas se išta pitalo i konzultirao onda bismo mi rekli ministru i Stožeru ono što već svatko zna – da u Hrvatskoj vjerojatno ne postoji ijedna osoba koja ne zna da postoji pandemija, da postoji cjepivo i da struka preporuča cijepljenje. Tko se želio, cijepio se. U međuvremenu su mnogi preboljeli covid, a oni koji su čvrstog uvjerenja svoje mišljenje nisu promijenili”, rekla je Ban Toskić.

‘Što podrazumijeva pod mobilnim timom?’

Smatra i da je Beroš trebao objasniti što podrazumijeva pod mobilnim timom.

“U praksi se dosad mobilni tim pokazao kao obiteljski liječnik koji sam – pješice, javnim prijevozom ili svojim automobilom, ide cijepiti. Tim bi trebao biti od dvoje-troje ljudi, administratorom, medicinskom sestrom, liječnikom, vozačem i u službenim vozilom koje ima sve tehničke uvjete za transport cjepiva u hladnjačama, ima sve vrste cjepiva, a to bi sve spadalo u nadležnost HZJZ-a.

Vjerojatno negdje, u nekim rijetkim županijama, takvi su timovi postojali i postoje, ali mi na terenu nismo vidjeli da funkcioniraju, pa ni da postoje. U Zagrebu i većini županija liječnici obiteljske medicine su prema svojoj procjeni u kuće išli cijepiti one teško pokretne i bolesne”, kazala je Ban Toskić.

Upitno joj je i cijepljenje po kućama. “Što znači cijepljenje po kućama? Pa ne može se nekome bez dozvole i najave kucati na vrata, postoji privatnost doma. Ne može se nikakva prsila niti psihička niti fizička vršiti ni na kojem pacijentu i kao obiteljski liječnici mi ovakve najave, a pogotovo takve predviđene metode, nipošto ne podržavamo”, zaključila je Ban Toskić, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari