Liječnici bez dana iskustva ipak neće sami liječiti pacijente!

Foto: Pixsell

‘Na temelju Odluke provest će se natječaj za financiranje rada pod nadzorom doktora medicine’

Od 1. srpnja ove godine u ambulantama opće medicine Hrvate i Hrvatice liječe mladi, tek s fakulteta izišli diplomanti, koji nemaju ni dana radnog staža, što je izazvalo mnogo pozornosti u samom startu, ali u praksi će ipak biti pod nadzorom svojih starijih kolega. Tako je odlučio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Pravilnikom o načinu provođenja rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije, koji je prošao javnu raspravu i čiji se konačni prijedlog očekuje u lipnju, rad mladih liječnika koji nakon završenog studija počinju raditi u ordinacijama obiteljske medicine, hitne pomoći ili bolničkog hitnog prijma, ne mora imati nadzor. Mentor ih može nadzirati, ali to nije obvezno, navodilo se ispočetka, zbog čega su bili zgroženi i mladi liječnici i mentori. Srećom, kritike su urodile plodom.

“Doktori medicine koji su upisali studij medicine nakon 1. srpnja 2013. godine nemaju obvezu obavljanja pripavničkog staža niti polaganja stručnog ispita te stječu odobrenje za samostalan rad nakon završetka studija medicine”, navodi HZZO i nastavlja:

“Radi financiranja rada doktora medicine pod nadzorom, u pravilu tijekom prvih šest mjeseci rada, donesena je Odluka na temelju koje će se provesti javni natječaj za financiranje rada pod nadzorom doktora medicine.”

Uz to, HZZO je najavio financiranje pripravničkog staža za 16 kandidata.

“Na javni natječaj za financiranje pripravničkog staža doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine, objavljen u lipnju ove godine, pristiglo je ukupno 16 zahtjeva. Prema navedenim odlukama, HZZO će financirati pripravnički staž za osam doktora medicine, šest magistara farmacije i dva magistra medicinske biokemije i laboratorijske medicine.”
Vijesti.hr, Ivana Franić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari