EVO ŠTO TRAŽE

Video | Liječnici gomilaju nezadovoljstvo, a hoće li u štrajk odlučit će anketom među njih 10.000

Navode, previše je administracije, manjka osoblja, a sporni su i koeficijenti

Umjesto da se bave samo pacijentima, više od pola radnog vremena obiteljski liječnici troše na administraciju.

“To su stvari koje se mogu prebaciti na HZZO jer oni imaju puno zaposlenih ljudi u administraciji pa mislim da imaju puno više vremena nego mi kojima dolaze pacijenti koji trebaju pomoć odmah i sada, a pacijent je liječniku uvijek na prvom mjestu, a ne papir”, kazala je liječnica obiteljske medicine Mirela Marković.

Papir u vidu reformskih mjera najavio je liječnicima poslati administratore. No, kada će se to obećanje ispuniti?

“Ja bih volio da imam čarobni štapić i da se sve naše ideje za koje doista vjerujem da su utemeljene mogu realizirati u vrlo kratkom roku – međutim to nije moguće. Ono što obećavam da ćemo mi to realizirati”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Liječničkim udrugama pustih obećanja je dosta.

“On voli se služiti rečenicom djela, a ne riječi, ali od djela nema ni D”, kazala je predsjednica Koordinacije obiteljske medicine Nataša Ban Toskić.

A od njega traže i da se izjednače koeficijenti specijalista u bolnicama i primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Mladi liječnici već su prosvjedovali u rujnu, a uskoro bi mogao i novi štrajk. Hoće li do njega doći, u anketi odlučuje više od 10 tisuća liječnika.

“Najbolje bi bilo da ne trebamo poduzeti nikakve ovakve akcije, ali ništa nije isključeno pa tako ni štrajk”, govori predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

“Moj zadatak je sačuvati sustav i prilagoditi ga pacijentu. Dakle, pacijent mora biti u središtu”, kazao je Beroš.

“U ovom trenutku odgovorno tvrdim da pacijent nije u središtu i nije u fokusu zdravstvenog sustava”, govori predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina.

A mogući štrajk liječnika i pacijenti podržavaju.

“Moraju se boriti da im bude lakše, a i mi moramo biti sretni ako ih imamo jer znamo da nema dovoljno liječnika”, kazala je Ljubica Cinglin iz Zagreba.

“Kakva je njihova situacija i primanja i sve drugo, mislim da bi, to se mora popraviti”, govori Milica Okulić iz Zagreba.

Osim štrajka, jedna od opcija je i rad po normi.

“Ako ćemo se držati tih normativa, već tada će se osjetiti kao da smo u štrajku. Prvi pregled pacijenta će trajati 20 minuta, kontrolni 15 pa je vrlo lako izračunati u jednom radnom danu koliko liječnik može kvalitetno raditi, ako taj dan ima duplu ambulantu u istoj smjeni, nemoguće je da svi dođu na red”, kazala je liječnica obiteljske medicine Mirela Marković.

Štrajk, prosvjed ili rad po normi – što su liječnici u anketi odlučili, trebali bismo znati za 10-ak dana, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari