APEL HZJZ-U

Liječnici: ‘Nismo dobili upute koje pacijente treba testirati na koronu prije prijema u bolnicu’

Ilustracija

Po dopisu koji je HZJZ uputio bolnicama, prioritetne skupine za testiranje trebali bi biti teški respiratorni i stariji kronični bolesnici

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorila je u srijedu da obiteljski liječnici još nisu dobili jasne upute koje pacijente treba poslati na testiranje na koronavirus prije prijema u bolnicu te su zatražili da se hitno donesu upute o testiranju pacijenata.

Bolnice od pacijenata traže da donesu nalaz brisa na SARS – CoV 2 virus, no obiteljski liječnici nemaju upute koje su to dijagnostičke pretrage ili specijalistički pregledi prije kojih treba obaviti testiranje, navodi KoHOM u priopćenju.

Obiteljski liječnici stoga traže da Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstvo zdravstvo  hitno objave upute o testiranju na covid-19 u skladu s epidemiološkom situacijom, vodeći brigu o zdravlju pacijenata i zdravstvenog osoblja, ali i o smanjivanju nepotrebnih pretraga iz zdravstvenih i ekonomskih razloga.

Naime, po dopisu koji je HZJZ uputio bolnicama, prioritetne skupine za testiranje trebali bi biti teški respiratorni i stariji kronični bolesnici, ali i “bolesnici koji su naručeni na elektivne zahvate i postupke kojima se generira aerosol”.

KoHOM pak navodi da se u praksi obiteljski liječnici susreću sa zahtjevima da se pacijente testira prije prijema u psihijatrijsku ustanovu, prije ultrazvuka abdomena ili srca, kolonoskopije, ali i prije rehabilitacije u toplicama, operacije kuka, ergometrije…

Uputnice za testiranje traže i pacijenti koji odlaze u domove za starije, premještaju se iz jednog objekta u drugi ili idu na rehabilitaciju u toplice, no obiteljski liječnici uputnicu ne mogu izdati svima koji ih zatraže jer im Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) neće odobriti njihovo propisivanje za navedeno testiranje.

Time se liječnike obiteljske medicine svakodnevno dovodi u neugodne situacije potencijalnog sukoba s pacijentima jer nemaju na temelju čega udovoljiti njihovim zahtjevima, a ni pod koju cijenu ne žele biti “krivci” za odgode operativnih ili dijagnostičkih zahvata na koje su pacijenti dugo čekali.

“Ne želimo biti u situaciji da našim pacijentima nešto uskraćujemo i time ih dovodimo u situaciju da kasne s liječenjem ili postavljanjem dijagnoze, ali ne želimo ni financijsku kaznu HZZO-a zato što smo u najboljoj namjeri  izdali uputnice za testiranje”, poručuju iz KoHOM-a.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views