LEGIONARSKA BOLEST

Video | Liječnici otkrili ima li razloga za zabrinutost i je li riječ o epidemiji legionele

Legionarska bolest atipična je upala pluća uzrokovana bakterijom, a uzrok je udisanje vodenog aerosola u kojem su se razmnožile legionele, što se najčešće događa u sustavima za zagrijavanje vode, piše Net.hr.

Troje ljudi umrlo je u Kliničko bolničkom centru Zagreb od zaraze legionelom. Još je nekoliko pacijenata zaraženo. Preminuli pacijenti imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani. Na Rebru provede istragu otkuda je bolest točno krenula, a ona se često proširi iz klima uređaja i vode.×PauseUnmute

U bolnici je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina. O svemu su obavijestili i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Legionarska bolest atipična je upala pluća uzrokovana bakterijom, a uzrok je udisanje vodenog aerosola u kojem su se razmnožile legionele, što se najčešće događa u sustavima za zagrijavanje vode. Epidemiolozi objašnjavaju da nije moguć prijenos s čovjeka na čovjeka.

Potvrđeno je da je šest osoba zaraženo. Iz bolnice su potvrdili da je prvi slučaj zaraze zabilježen krajem travnja, a posljednja preminula osoba preminula je 31. svibnja. U bolnici su u tijeku sve protuepidemijske mjere.

“Sada je najvažnije da se zaustavi širenje zaraze i da se zaraženim pacijentima pruži hitno liječenje jer pacijentima koji su teško bolesni ovo zaista može znatno ugroziti njihovo stanje i život. Moguće je da se radilo o nedostatku ili neadekvatnom održavanju cijevi kako bi se spriječilo stvaranje uvjeta pogodnih legioneli”, istaknula je predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić Zanetti.

U 17 sati održana je konferencija za novinare.

“Što se tiče prvog slučaja leionele u našoj bolnici, mi smo reagirali promptno i obavijestili kolege epidemiologe koji su poduzeli aktivne mjere uzorkovanja. Važno je reći da u KBC-u Zagreb imamo brzu i preciznu dijagnostiku. Kad imate dobru i brzu dijagnostiku, možete brzo saznati o čemu je riječ kod pacijenta, ne može ništa proći ispod detektora”, istaknula je specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom u KBC-u Zagreb Zrinka Bošnjak.

Bošnjak na pitanja novinara je li riječ o epidemiji kaže da se to ne može baš tako oblikovati, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari