POVRIJEDILA MEDICINSKU ETIKU?

Liječnička komora oglasila se nakon samozapaljenja o saborskoj doktorici: ‘S tim podacima ne smije izlaziti u javnost’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

‘Načelno govoreći, prema hrvatskim zakonima i Kodeksu medicinske etike i deontologije HLK-a liječnici moraju strogo čuvati kao liječničku tajnu sve podatke o pacijentu i štititi pravo pacijenta na privatnost. S tim podacima liječnici ne smiju izlaziti u javnost’, rekli su nam iz Hrvatske liječničke komore

Nakon što se muškarac u utorak u 9.40 sati polio benzinom i zapalio na Markovom trgu, hrvatsku javnost šokirale su izjave za medije saborske liječnice dr. Gordane Štajminger. Osim što je opisala stanje muškarca kada su ga našli, Štajminger je iznijela i neke privatne detalje o muškarcu.

Za komentar oko njezine izjave pitali smo Hrvatsku liječničku komoru.

“Načelno govoreći, prema hrvatskim zakonima i Kodeksu medicinske etike i deontologije HLK-a liječnici moraju strogo čuvati kao liječničku tajnu sve podatke o pacijentu i štititi pravo pacijenta na privatnost. S tim podacima liječnici ne smiju izlaziti u javnost”, naveli su u svom odgovoru iz Hrvatske liječničke komore.

“Hrvatska liječnička komora zatražit će očitovanje navedene liječnice”, rekli su nam.

Tim poliklinike saborske liječnice bio je prvi koji je pružio liječničku pomoć muškarcu. Poliklinika se nalazi u Opatičkoj ulici, a dr. Štajminger je zadužena za zdravlje saborskih zastupnika, premijera, ministara, dužnosnika i djelatnika Vlade, sudaca Ustavnog suda te ostalih dužnosnika i djelatnika Ureda predsjednika, Ministarstva vanjskih poslova kao i veleposlanika u RH, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari