U SPLITU

Liječnik u ambulanti postavio bizarna ‘pravila’ za pacijente: “Ako vam je susjeda Mara preporučila tablete, nek’ vam napiše i recept”

Idi na originalni članak

Fotografija je otkrila i to da u ambulanti za sve pacijente vrijedi deset zlatnih pravila, piše Net.hr.

Oglas

Iako je praksa nebrojeno puta potvrdila da čovjek ne treba sam sebi uspostavljati dijagnozu na temelju onog što je pročitao na internetu, očito mnogi i danas rade istu grešku te se najprije savjetuju s “doktorom Googleom” umjesto da pođu liječniku.

Naime, nije samo problem samo u tome što će vas Google često uputiti na dijagnoze koje nemaju apsolutno nikakve veze s vašim simptomima i od “muhe napraviti slona”, nevolja čuči i u činjenici da si pojedini na temelju krivih informacija samostalno prepisuju terapije i tako čine još veću štetu.

U tom kontekstu ne čudi što se mnogi liječnici naježe kada čuju rečenicu “da, ali ja sam pročitao na Googleu…”, odnosno što je u jednoj hrvatskoj ambulanti na vratima osvanula sljedeća poruka:

“Mole se pacijenti koji su već pronašli dijagnozu na Googleu da drugo mišljenje ne traže kod nas nego na Yahoou!”

Poruku je u srijedu oko podneva prenio jedan korisnik Reddita na splitski “podforum” sa stranice Dnevna doza prosječnog Dalmatinca, a fotografija je otkrila i to da u ambulanti za sve pacijente vrijedi deset zlatnih pravila:

  1. U ovoj ambulanti ja sam doktor, a vi ste pacijent. Ako vam se ne sviđa, nađite neku u kojoj je obrnuto.
  2. Ambulanta nije trgovina mješovitom robom. Jer da je, onda bi računalo bilo blagajna, ja bih bio trgovac, a tlakomjer bi bio stalak za kondome.
  3. Ako već ulazite uz poklik “ja trebam samo”, onda tu ne spada još i mjerenje tlaka, recept za babu, osip koji traje šest mjeseci ali se sada baš ne vidi.
  4. Ako kažete “da ste si došli izmjeriti tlak”, onda si ga izmjerite. Što mene gnjavite?
  5. Čekaonica nije mjesto za druženja već za čekanje. To se da zaključiti iz imena.
  6. Sumamed nije preparat na bazi meda.
  7. Ako vam je susjeda Mara preporučila tablete za reumu, neka vam odmah napiše recept.
  8. Ako nakon kucanja čujete iz ordinacije “samo malo”, to ne znači da nastavite kucati smanjenim intenzitetom već da pričekate.
  9. Ako ste stariji od 90 godina, a imate malih problema sa škljocanjem koljena, to je normalno. Ustvari, to nije normalno jer vam je već sve trebalo škljocati.
  10. Kada poslije radnog vremena više nema nikoga u ambulanti, nemojte se živcirati. Pričekajte. Doći će netko sigurno.
Exit mobile version