ZA NEKE - ZLATNI TEPIH

Video | LISTA NAJTRAŽENIJIH Kojih radnika najviše nedostaje? Koliko su rasle plaće? Plaćaju im i ljetovanja, partye…

Očekivano, plaće su rasle i u IT sektoru. Sektor je to u kojem već godinama traje žestoka borba za radnicima

Gospodarstvo je živnulo pa već mjesecima traje borba za svakog radnika i ne samo na obali. Poslodavci na sve moguće načine pokušavaju zadržati one dobre.

Daju im astronomske plaće, nagradna putovanja, bonuse za rođendan, sve samo da im ne pobjegnu na sezonu. Unatoč boljoj ponudi na Jadranu, Matea Skoko će sezonu odraditi u kafiću na vrućem zagrebačkom asfaltu, izvještava Marko Šiklić za RTL.hr

“Ne pada mi na pamet da radim na sezoni, zato što smo radili 16 sati u komadu i to stvarno ne dolazi u obzir”, govori.

Kako bi zadržao svoje radnike u sezoni i privikao nove, njezin poslodavac osim ugovora na neodređeno i 13. plaće, nakon godinu dana rada plaća ljetovanje, a nakon šest mjeseci i nagradno putovanje.

“To je tri do četiri dana van Hrvatske unutar Europske unije gdje mi plaćamo troškove aviona, smještaja i to poprilično lijepog smještaja, kao i ulaznice za partye gdje žele otići”, ističe Livio Markoč, direktor zagrebačkog kafića.

Livio nije jedini. Nemilosrdna borba poslodavaca za kvalificirane radnike traje mjesecima.

Alen Mrvac, glasnogovornik portala MojPosao ističe: “Počeli su nuditi neograničeni godišnji odmor, određene firme čak dovode profesionalne kuhare koji na licu mjesta spremaju obroke za radnike, daju slobodne dane za rođendane”.

Unatoč primamljivim ponudama poslodavaca, radnika nedostaje na svim poljima.

Voditeljica hotela u Zagrebu, Nikolina Kuhar tvrdi: “To nisu samo radnici u ugostiteljstvu, poput konobara i kuhara, već i čistačice, sobarice, kuharsko osoblje, osoblje recepcije, turističke agencije, svi”.

Pa organizacija posla postaje sve teža. U ovom zagrebačkom hotelu, samo je 20 posto domaćih radnika, 80 posto čine stranci. “Danas je nemoguće pronaći neki kombi za iznajmiti, kao da nema ni vozila, jako puno stvari je utjecalo na sadašnju situaciju koja u najmanju ruku nije bajna”, dodaje Kuhar.

Kao kuharica Mirjana Leš, glavna kuharica u zagrebačkom hotelu radi već 18 godina. Ove godine dobila je astronomsku plaću za sezonski posao na obali od 30 tisuća kuna. “Kažu svi dobra je plaća, super lova. Radi se kao magarac! Ta jedna osoba radi kao konj! Kuhar koji dođe na sezonu odradi to krvnički”, navodi.

U odnosu na lani, plaće u prodaji rasle su za otprilike 200 kuna. One u turizmu i ugostiteljstvu danas su u prosjeku nešto više od 6 tisuća kuna. Šesto kuna više u odnosu na lani u novčaniku imaju i radnici u automobilskoj industriji. Očekivano, plaće su rasle i u IT sektoru. Sektor je to u kojem već godinama traje žestoka borba za radnicima.

Alan Sumina, direktor IT tvrtke kaže: “Da, mi se nadmećemo, ne samo s tvrtkama u Hrvatskoj, nego i s tvrtkama iz cijele Europe, čak bih se usudio reći i cijelog svijeta za ljude”.

U odnosu na lani, 40 je posto više oglasa za posao, ali i 12 posto više nego rekordne 2019., izvještava Marko Šiklić za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari