NEVJEROJATNE SCENE

Mađari na Viru vadili zaštićene periske! Po dojavi stigla policija s roniocima, a dobili su i – poduku

Foto: Morski.hr

Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte. Najstrože je zabranjeno njeno vađenje i posjedovanje, bez obzira radi li se o tada živom ili već mrtvom primjerku.

Tehnička suradnica Hrvatskog veterinarskog instituta Angela Bradarić svjedočila je o pronalasku, ali i nažalost i vađenju periske na Viru od strane mađarskih turista. Cijelu situaciju je opisala za Morski.hr.

Bradarić ističe kako joj je kolega ronilac poslao slike Mađara koji vade periske iz mora.

“Skačem ko oparena… pitan ‘di si?’ Lete poruke, iskaču slike…’Rekao sam im da ne smiju, da je zaštićena, da će platit kaznu… ne trzaju! Eno je vanka!’ Poruka na desetke, iz svake izbija očaj, nemoć, pitanje… ‘šta ću sad???’ Smirujem salve poruka jednostavno: ‘Zvat ću policiju!’ Ne razmišljam da ne znam ni koga ni gdje??? Zna Google”, opisuje Bradarić.

Lijepo iskustvo s hrvatskom policijom

Kaže da je kontaktirala policiju te da ju je začudila zainteresiranost dežurnog policajca. Ističe da je odmah situaciju shvatio ozbiljno, uzeo podatke te kontaktirao najbližeg policajca s terena.

“Ljut je, riječi mu trepere ali profesionalno kontrolira glas i smirenim tonom me upućuje u postupak. Izaći će odmah na teren! Tipkam mail, šaljem slike, adrenalin me zakucava u crveno…pred očima mi groblja periski stradalih od parazita, polja praznih ljuštura, tipkam brže, ne dam na njih, ne smiju ih uzet! Možda je između koja živa? Možda je ova bila živa? Previše možda…”, govori Bradarić.

Rasplet situacije

Nakon toga je kaže kontaktirala kolegu da dolazi policija i zamolila ga da ne dopusti Mađarima da odnesu perisku.

“Sad su bili…ali Mađari su je vratili u more… oni su isto ronioci, nisu znali za pomor, nisu znali da je ugrožena vrsta… objasnio sam im ponovo, rekao da stiže policija, upalilo je!”, odgovor je koji je dobila od kolege ronilaca.

Taj ronilac Vedran je održao i kratku edukaciju, policajcima i Mađarima, šokirali su se kad su čuli da ih je u Jadranu samo 26 živih. I oni su kao i mnogi drugi smatrali perisku živom ako strši iz pijeska. Vedran ih je poučio da moraju mahnuti rukom iznad nje da vide je li se zatvara, jer to znači da je živa.

Perisku štiti Kazneni zakon

Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte. Najstrože je zabranjeno njeno vađenje i posjedovanje, bez obzira radi li se o tada živom ili već mrtvom primjerku.

Zakonom o zaštiti prirode regulirana je zaštita strogo zaštićene životinje, a školjka je živo biće te ih je zabranjeno ”uzeti iz prirode, namjerno uhvatiti i/ili ubiti, namjerno oštetiti i/ili uništiti njihove razvojne oblike, gnijezda ili legla, namjerno uznemiriti, naročito u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije i hibernacije, ako bi uznemirenje bilo značajno u odnosu na ciljeve zaštite, namjerno uništiti i/ili uzeti jaja iz prirode ili držati prazna jaja, oštetiti ili uništiti područja njihova razmnožavanja ili odmaranja te prikriti, držati, uzgajati, trgovati, uvoziti, izvoziti, prevoziti i otuđiti ili na bilo koji način pribaviti i preparirati”.

Također je bitno spomenuti da se radi i o kaznenom djelu uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti, obzirom je Kaznenim zakonom određeno kako će se kazniti tko ”protivno propisima usmrti, uništi, posjeduje, hvata ili uzima jedinku zaštićene svojte životinja, biljaka ili gljiva ili drugu zaštićenu prirodnu vrijednost”, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari