Mađarski ministar Szijjarto: Planiramo podići fizičku zapreku na mađarsko-hrvatskoj granici, ali to nema veze s Hrvatima i Mađarima

Idi na originalni članak

– Planiramo podići fizičku zapreku na mađarsko-hrvatskoj granici gdje je to potrebno, na mjestu na kojemu val migranata prolazi kroz Mađarsku. No, htio bih nešto razjasniti, ova ograda nema veze s Hrvatskom i Mađarskom, nema veze s Hrvatima i Mađarima, kao što ni ograda između Srbije i Mađarske nema veze s bilateralnim odnosima”, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u intervjuu za Dnevnik HTV-a.

Oglas

Ipak, istakao je važnost komunikacije između čelnika dviju zemalja jer se problemi razgovora ne mogu riješiti.

-Ako želite poslati vlak u Mađarsku vaš bi ministar unutarnjih poslova trebao kontaktirati našeg ministra unutarnjih poslova, objasniti u čemu je problem, porazgovarati o njemu. Nije bilo u redu da smo iz izjave za javnost vašeg premijera morali doznati da ćete sve pustiti da prođu – kazao je ministar Szijjarto napominjući da se problemi u Europi tako ne rješavaju.

Upozorio je da ova migrantska kriza neće nestati, stoga se moraju poduzeti mjere kako bi se time mogli nositi.

Ono što bismo mi, ali i hrvatski političari trebali učiniti jest da shvatimo ovaj izazov onako kakav doista jest. Ovo nije samo još jedan jednostavan problem vezan za migraciju i izbjeglice. On neće nestati potkraj godine. To je masovna migracija – zaključio je Szijjarto.

Komentirao je i Milanovićevu izjavu da Mađari mogu zadržati vlak kojim je prošloga tjedna iz Hrvatske u Mađarsku prevezeno tisuću izbjeglica i migranta. Nazvao je ove premijerove riječi ciničnima, istakavši ako ovo nije europski način rješavanja problema. 

Exit mobile version