UOČI SUPERIZBORNE GODINE

Mali vodič kroz europske izbore: Koga i zašto biramo u Europskom parlamentu? Evo što je zadaća zastupnika…

foto: EU parlament

Od 6. do 9. lipnja 2024. godine održat će se novi izbori za Europski parlament

Iduće godine građani Republike Hrvatske tri puta izlaze na birališta, a osim parlamentarnih i predsjedničkih izbora, 2024. godine održat će se i izbori za Europski parlament. To su jedini izbori za koje se zna datum održavanja, a svoje predstavnike u Europskom parlamentu birat ćemo 9. lipnja 2024. godine.

Na prošlim izborima koji su se održali 2019. godine, iz Hrvatske je izabrano ukupno 12 zastupnika kojima mandat završava iduće godine. Specifičnost ovih izbora je u tome da je jedna zemlja jedna izborna jedinica, što znači da ne postoji više lista za svaku izbornu jedinicu, već stranke formiraju jednu listu za koju se glasa u cijeloj Hrvatskoj.

Izbori za Europski parlament jednako su važni kao i primjerice parlamentarni izbori, iako u Hrvatskoj nekako tradicionalno najviše interesa izazovu predsjednički izbori. Što su uopće izbori za Europski parlament i kako parlament funkcionira? U nastavku donosimo kratki pregled najvažnijih činjenica o njima.

Što su europski izbori?

Izbori za Europski parlament su izbori na kojima građani Europske unije biraju predstavnike svoje zemlje koji će zastupati njihove interese u Parlamentu.

Koliko često se održavaju?

Europski izbori održavaju se svakih pet godina. Posljednji izbori održani su u svibnju 2019. godine, a sljedeći europski izbori održat će se od 6. do 9. lipnja 2024. godine.

Koliko zastupnika se bira?

O broju izabranih zastupnika odlučuje se prije svakih izbora, a ukupan broj ne može prijeći 750 plus predsjednik. U 2024. godini, broj zastupnika u Europskom parlamentu će se povećati kako bi se uskladio s demografskim promjenama u EU-u od 2019.

U rujnu 2023. zastupnici su odobrili odluku Vijeća o povećanju broja zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu na 720 (15 mjesta više) za sljedeći saziv od 2024. do 2029. godine. Prijedlog Vijeća bazira se na izvješću Parlamenta u kojem se predlaže 11 novih mjesta.

Pri raspodjeli mjesta uzima se u obzir broj stanovnika država članica, kao i potreba za minimalnom razinom zastupljenosti europskih građana iz manjih zemalja. To načelo “degresivne proporcionalnosti”, sadržano u Ugovoru o Europskoj uniji znači da, iako manje zemlje imaju manje zastupnika nego veće zemlje, zastupnici u Europskom parlamentu iz većih zemalja predstavljaju više ljudi nego njihovi kolege iz manjih zemalja. Najmanji broj zastupničkih mjesta po zemlji je šest, a najveći 96.

Što se tiče broja hrvatskih zastupnika, broj će ostati isti. Više zastupnika u EP-u dobivaju Francuska, Španjolska, Poljska, Nizozemska, Belgija, Austrija, Danska, Finska, Slovačka, Irska, Slovenija i Latvija.

Što je Europski parlament?

Europski parlament je jedina institucija u svijetu koju izravno biraju građani, a zastupnici u Europskom parlamentu štite interese građana EU-a na razini cijele Europe.

Zastupnici s predstavnicima vlada EU-a pregovaraju i odlučuju o novim zakonima koji utječu na sve aspekte života diljem EU-a, od gospodarskog razvoja i borbe protiv siromaštva do klimatskih promjena i sigurnosti. Zastupnici ističu važne političke, ekonomske i društvene teme te podržavaju temeljne vrijednosti Europske unije: poštivanje ljudskih prava, slobode, demokracije, jednakosti i vladavine zakona. Parlament odobrava proračun EU-a i nadzire njegovu potrošnju. Osim toga, bira predsjednika/icu Europske komisije, imenuje njezine povjerenike i poziva ih na odgovornost.

Kako je strukturiran Europski parlament?

Sadašnji saziv Europskog parlamenta ima 705 zastupnika, sedam klubova zastupnika, 27 odbora i 45 izaslanstva. Predsjednica Europskog parlamenta je Roberta Metsola, odabrana na obnovljivi mandat od dvije i pol godine, što odgovara polovici razdoblja parlamentarnog saziva.

Koja je razlika između Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije?

Europska komisija je izvršna vlast EU-a, odgovorna za predlaganje i provedbu zakona i svakodnevno vođenje EU-a. Europski parlament, koji zastupa interese građana EU-a, i Vijeće, koje zastupa interese zemalja, oblikuju i, u slučaju slaganja, usvajaju prijedloge Komisije.

Za koga glasamo na izborima?

Na izborima se natječu nacionalne političke stranke, ali nakon što su zastupnici u Europskom parlamentu izabrani, većina se odluči postati dijelom transnacionalnih klubova zastupnika. Većina nacionalnih stranaka povezana je s europskim klubovima zastupnika.

Koliko klubova zastupnika ima u EP-u?

U parlamentu trenutno postoji sedam klubova zastupnika – Klub zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati, Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, Renew Europe Group, Klub zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza, Europski konzervativci i reformisti, Klub zastupnika Identitet i demokracija te Klub zastupnika Ljevice u Europskom parlamentu – GUE/NGL. Svaki klub sastoji se od najmanje 23 zastupnika iz najmanje četvrtine zemalja EU-a, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari