'SVJETSKI, A NAŠE'

Video | Malo hrvatsko naselje postalo slavno: ‘Dok se to nije dogodilo bili smo dva obična sela. Čak je i Sky news pisao o nama’

Nestvarne vrtače slične su onoj u Turskoj od 37 metara.

Dvije godine poslije, rupe koje su se otvorile u tlu nakon potresa na Baniji i dalje tamo stoje. Na njih nas je podsjetila ogromna rupa koja se pojavila na turskom tlu iza tamošnjeg razornog potresa, a o kojoj svi pričaju posljednjih dana.

Mečenčani. Naselje u općini Donji Kukuruzari za koje nitko do prije dvije godine nije ni čuo, a onda se dogodio potres. Malo naselje, 25 kilometara od Petrinje – iznenada je postalo slavno.

“Dok se vrtače nisu otvorile. Bili smo dva obična sela. Do potresa. Objavljivali su na YouTubeu, čak je i Sky news objavio nas na svojim stranicama”, kazao je Šime Cvitkušić iz Mečenčana za Danas.hr.

Svjetski, a naše. Iako bi Mečenčani radije bili nepoznati. Jer ono što ih je proslavilo, progutalo im je vrtove, polja, nekima kuće, a prijetila je i evakuacija cijelom mjestu. Nestvarne vrtače slične su onoj u Turskoj od 37 metara.

To nitko drugi nema

U dvorištu imaju nešto što nitko drugi u Hrvatskoj nema. U Mečenčanima su se nakon potresa pojavile velike vrtače, najveća je ova ovdje, a dublja je za jedan metar od one koja se pojavila u Turskoj. Inače, u Mečenčanima je do sad sanirano samo šest vrtača, na sanaciju čeka njih još stotinjak.

I ovdje nije šala kada kažu – imaju više rupa nego stanovnika. Rupa – 146, ljudi – 104.

“Dan prije nego se otvorila, žena je ovdje šetala. To je bilo lijepo uređeno, sve kao park. Ja bi volio da se to tu zatrpa, ali mogla bi i ostati. Moglo bi se lijepo srediti znate. Malo ogradite – i onda mogu tu imati ribe”, kazao je Nikola Borojević iz Mečenčana.

Nikola je vlasnik najveće vrtače u Mečenčanima. Nekada je na ovom mjestu kosio, a onda je zemlja progutala njegov voćnjak. Rupa se stalno širi – a nastanile su je patke i žabe. Sanaciju čeka već dvije godine.

Nove susjede je nakon potresa dobio i Šime. On ribnjak neće imati, njegove su presušile – što znači da će ih, kada napokon dođu na red, lakše zatrpati, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari