NAUTIČKA VELESILA

Video | Marina Punat na Krku: Pogledajte kako je Hrvatska osvojila titulu zemlje s najviše plovila za iznajmljivanje na svijetu!

Marine, jahte, luksuz i puno novca – sve to ide u istu rečenicu. Kojoj treba dodati još jednu i reći da već dobro razvijen, nautički turizam u Hrvatskoj ima ogroman potencijal

Evo nešto u čemu smo prvi na svijetu! Možda niste znali, ali Hrvatska ima najviše plovila za iznajmljivanje na svijetu! U floti imamo oko 4 i pol tisuće jahti i drugih plovila za najam – što nam je osiguralo titulu svjetske nautičke velesile, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Marina u Puntu na Krku ima 850 vezova u moru i 500 na kopnu – tu se ostvaruje najveći nautički turistički promet na Kvarneru.

Par iz Austrije izabrao ju je za svoju bazu. “Ranijih godina iznajmljivala sam brod u Hrvatskoj. Vidjela sam ovaj kraj i marinu i jako mi se svidjelo! Sada smo kupili svoj brod i odlučili doći na vez u ovu marinu”, prepričava Nadine Walcher.

Bilježi odlične rezultate, iako je na početku same špice sezone. “Marina je puna, već sad smo bolji što se tiče 2019. po popunjenosti i financijski gledajući”, objašnjava Robert Skomeršić, djelatnik marine u Puntu.

Godinama joj je vjerna i jedna slovenska obitelj. Tu ostaju do kraja srpnja, ali redovito dolaze od proljeća do jeseni! “Blizu nam je Slovenije i ovakvo more kao što je tu – nema ga nigdje”, kazuje Gregor Prešeren.

Od svih charter plovila na svijetu, odnosno onih koji su za najam, 40 posto ih je u Hrvatskoj. U tom segmentu smo svjetska velesila! Samo ti nautičari od početka ove godine ostvarili su milijun i sto tisuća noćenja.

“Ove godine je već i predsezona ostvarila značajne rezultate kojima smo zadovoljni. U cijelom ACI sustavu koji broji 22 marine diljem Jadrana tranziti, tj. dnevni vezovi su na razini 2019. godine”, kazala je voditeljica korporativnih komunikacija ACI marina Adriana Mišković.

Uz jug Hrvatske, i Kvarner postaje sve popularniji. Na njemu se posljednjih 5 godina bilježi rast broja noćenja nautičara od 65 posto. Raste i zarada.

“Gosti nautičkog turizma su gosti koji troše više od prosječnog gosta, radi se o nekakvih 130 eura dnevno, odnosno 170 ako govorimo o čarteru i ukupna zarada u lukama nautičkog turizma je prošle godine iznosila oko 160 milijuna kuna”, kaže direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Samo na Kvarneru. Marine, jahte, luksuz i puno novca – sve to ide u istu rečenicu. Kojoj treba dodati još jednu i reći da već dobro razvijen, nautički turizam u Hrvatskoj ima ogroman potencijal, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari