MARTINA DALIĆ ODLAZI IZ VLADE Plenković: ‘Nakon razgovora odlučili smo da podnese ostavku koju sam ja prihvatio’

Foto: Pixsell

Premijer Andrej Plenković i ministrica gospodarstva Martina Dalić od 14 sati izvanredno se obraćaju javnosti

Na početku obraćanja premijer Plenković kazao je kako je s ministricom Dalić dogovoreno da će podniejti ostavku. “Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora odlučili smo da ona danas podnese ostavku na svoju dužnost koju sam je prihvatio”, poručio je Plenković.

“Ministrica Dalić dala je veliki doprinos u Vladi i na području gospodarstva, u području izrade Nacionalnog programa reformi, strategija i baveći se krizom i restrukturiranjem problema koji je došao na dnevni red Vlade, a to je kriza u Agrokoru”, rekao je Plenković te potom nastavio obrazlagati tijek događaja koji su doveli do izrade Lex Agrokora i nagodbe čiji se završetak očekuje 10. srpnja.

“Vlada je držala konzistentan stav da je odgovornost za pronalaženje likvidnosti za Agrokor na vlasniku i upravi Agrokora. Nismo dopustili da pridonesemo stvaranju atmosfere krize”, rekao je Plenković.

Premijer je ponovio kako je Most o svemu bio informiran te da su angažirani stručnjaci van sustava državne uprave sa specifičnim znanjima koji su Vladi mogli pomoći da se izbjegne najneugodniji scenarij.

“Potpredsjednica Dalić je u tom kontekstu konzultirala ljude koji su mogli pomoći u kratkom roku. Važno je da to svi shvate. U kratkim rokovima pripremljen je zakon o kompanijama od sistemskog značaja. Donesen je doslovno u zadnji trenutak”, rekao je premijer.

“Temeljni ciljevi našeg angažmana su ostvareni. Ja sam na stol stavio svoj politički kredibilitet. Mislim da smo s aspekta države ostvarili strateški cilj i time sam zadovoljan. Žao mi je da nije bilo malo više transparentnosti pa da su se izbjegle ove male sjene koje sada bacaju mrlju na cijeli proces. S te strane mi je žao da potpredsjednica Vlade napušta Vladu jer joj je dala veliki doprinos. Istovremeno, ostaje nam zadaća da dovršimo proces u zadanom roku i rasvijetlimo sve aspekte. Sve što ne bude dobro, će se korigirati. Zahvaljujem Martini na suradnji i svemu što je dala u Vlada”, rekao je premijer.

Nakon premijera javnosti se obratila i ministrica Martina Dalić.

“Kao što je predsjednik Vlade istaknuo, u dogovoru s njime podnijela sam neopozivu ostavku. U nevjerojatnom spletu okolnosti oko Agrokora odjednom ispada da sam ja postala uteg Vladi i HDZ-u. Ja to nikako ne želim biti. Dobila sam politički zadatak, rješenje kojim će se spriječiti da propast Agrokora za sobom povuče cijelu ekonomiju u recesiju”, poručila je Dalić.

Kazala je kako je zadatak koji je odradila bio iznimno težak te da je će, ko što je to i ranije najavila, svim kritičarima “zapaliti svijeću na Kamenitim vratima”

“Zadatak je proveden u djelo, pronađeno je rješenje koje je ostvatilo sve postavljene zadatke, uključujući i onaj da nema troška za porezne obveznike. Želim istaknuti da je velika sreća svih strastvenih kritičara svake sitnice ovog procesa da im nije pripao ovaj zadatak”, rekla je Dalić.

Potom je naglasila kako neće dopustiti da afera s mailovima prođe bez odgovornih osoba, odnosno da očekuje kako će sve biti istraženo te da će se doznati tko je sporne mailove pustio u javnost.

Podsjetimo, nakon što je portal Index.hr objavio nove mailove koji svjedoče činjenici da je premijer Plenković od početka znao što se događa s Lex Agrokorom Plenković i Dalić hitno su se sastali.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari