IDU U PROSVJED

Video | Medicinske sestre se pobunile, traže povišice: ‘Dobit ćemo sto kuna. Ja nakon 20+ godina iskustva u zdravstvu…’

‘Ne bih išla van. I to uvoženje sestara ja mislim da mi moramo razmišljat o sustavnom zadržavanju naših sestara koje su jako kvalitetne i cijenjene vani. Sve naše organizacije i sestrinske udruge trebaju se fokusirati na to da podrže sestrinstvo i ujedine u stvaranju bolje svijesti kod rukovodećih, ministarstva da su sestre važne i bitne bolesniku, u nesposrednom kontaktu. Čine pola zdravstvenog sustava’

Oni svaki dan spašavaju živote, a više od njih zarađuju i konobari i čistačice i radnici Čistoće pa i studenti koji okreću burgere. Ali sada više tako ne žele.

Mihela Androić Pašalić iz Glavnog vijeća Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara gostovala je u RTL Direktu.

Kad ste vi zadnji put dobili povišicu?

“Evo sad ide od 1.4., na plaći 10.5. raste osnovica ugovorena temeljnim kolektivnim, to će biti 130 kn rast osnovice, ali za medicinsku sestru koja ima koeficijent manji od 1, 0,99 posto to računajte da će biti manje od 130 kuna”, govori.

Sto kuna ćete dobiti?

“Da. Dok recimo za druge skupine zaposlenika koji imaju veće koeficijente će biti, množi se, npr. za doktora medicine, s 2,4 nešto”, ističe.

Jeste li ljuti jer su si liječnici ugovorili veće plaće, a vi niste?

“Ljuti smo, nismo u ravnopravnoj poziciji, obespravljeni smo, profesionalno smo diskriminirani, mislimo da nismo važni, u sustavu zdravstva je da smo nedovoljno cijenjeni. Nisu tu liječnici u pitanju, tu su i druge profesije koje su ovom uredbom obuhvaćene više nego sestre. Rast liječničkih plaća je 17,nešto posto i drugih profesija, a nama su dali tri i pet posto”, kaže.

Onih koji su vam prije par godina uzeli. Niste dobili ništa?

“Tako je”, navodi.

Najavili ste niz provjednih aktivnosti?

“Da, izgubili smno strpljenje, stvarno smo odlučili učiniti nešto za sebe i promijeniti to mišljenje o važnosti medicinskih sestara u zdravstvenom sustavu”, govori.

Kako pronalazite motiv da idete na posao za prosječnu plaću od 800 eura?

“Slažem se da je jako obeshrabrujuće. Mene drži u struci ta neposredna korist koju donosim svakondevnim radom u zdravstvenom sustavu, kod bolesnika. Njihova zahvalnost, taj osjećaj da radim nešto što je dobro, korisno, humano. Što je lijepo”, tvrdi.

Ipak, mnogi odlaze?

“Da, ne zadržavaju se dugo u sustavu, mladi izlaze iz sustava, odlaze privatnicima gdje su bolje plaćeni. Evo ja nakon 20 i nešto godina rada u sustavu razmišljam da mijenjam profesiju”, rekla je.

Ne bi išli van raditi?

“Ne bih išla van. I to uvoženje sestara ja mislim da mi moramo razmišljat o sustavnom zadržavanju naših sestara koje su jako kvalitetne i cijenjene vani. Sve naše organizacije i sestrinske udruge trebaju se fokusirati na to da podrže sestrinstvo i ujedine u stvaranju bolje svijesti kod rukovodećih, ministarstva da su sestre važne i bitne bolesniku, u nesposrednom kontaktu. Čine pola zdravstvenog sustava, svakodnevno su u procesu liječenja i nositelji zdravstvene njege i svima je jasno koliko je sestre važna jer je tu u neposrednom, svakodnevnom kontaktu s bolesnikom. Sve informacije prikuplja i dalje obavještava sve druge zdravstvene djelatnike o potrebama, o liječenju”, navodi.

Što je sa štrajkom, je li i to opcija?

“Naše strpljenje se stvarno izgubilo. Mislim da smo spremne na sve aktivnosti koje su potrebne da bi dobili povećanje od 10 posto kao i ostali zdravstveni djelatnici. Naše sestre su manje cijenjene od drugih djelatnika u zdravstvu, to je profesionalna diskriminacija i neke magistre drugih struka koje nisu u nesporednom kontaktu liječenja bolesnika, imaju puno veće plaće nego magistre sestrinstva. Sestre sa srednjom školom imaju manje plaće od sestara s trogodišnjim obrazovanjem, manje koeficijente”, tvrdi.

“Želim reči građanima da nas podrže, da budu strpljivi koliko smo mi bile”, zaključuje za RTL Direkt.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari