MEDITERAN KAKAV (NIKADA) NIJE BIO Nema sigurnosti, nema turizma – Hrvatska situacijom neće posebno profitirati

Mediteranske zemlje ovog ljeta, uključujući i Hrvatsku, u većini bilježe dobre turističke rezultate, čemu uz atraktivnost regije pridonose i velike vrućine, no neke zemlje poput Turske, Tunisa, Grčke i Egipta zbog različitih negativnih sigurnosnih situacija bilježe pad turističke potražnje koji bi mogao dovesti u pitanje i njihova buduća turistička ostvarenja jer sigurnost postaje prevladavajući element u potražnji.

U takvim se ocjenama slažu vodeći hrvatski touroperatori i predstavnici strukovnih agencijskih udruženja, koji kao i njihove europske kolege zbog ovogodišnjih događanja u spomenutim mediteranskim zemljama više nego prije osluškuju i prate mišljenja i preporuke međunarodnih stručnjaka za sigurnost, državnih institucija, pa i medija, kreirajući istodobno nove programe sukladno promjenama potražnje, javlja Hina.

Generalno – rast turističkog prometa

Nitko od njih pritom ove godine ne očekuje pad globalnog turističkog prometa, vodeći se prognozama Svjetske turističke organizacije-UNWTO da se nastavlja lanjski trend rasta, moguće i do 5 posto. To je već pokazala prva polovica ove godine, pa i na Mediteranu i cijeloj regiji jugoistočne Europe, no svi ističu da je došlo do promjena u trendovima potražnje te nešto jače preusmjeravanje turističkog prometa iz ‘pogođenih’ odredišta/zemalja ka nekim drugima, sigurnijima.

Turistički djelatnici slažu se da sigurnost putovanja i boravka u određenoj zemlji postaje prevladavajući element potražnje, znatno bitniji i od cijene, kao i da će velikim turističkim zemljama kakve su Tunis i Egipat trebati i vremena i umješnosti da vrate povjerenje turista i rezultate koje bi po veličini kapaciteta i prepoznatljivosti u svijetu mogle ostvarivati i koje su prije ostvarivale.

Dio njihovog ovogodišnjeg turističkog ‘kolača’ već su preuzele zemlje sličnih veličina i kapaciteta, poput Španjolske, Turske, Portugala, pa i Francuske i Italije, te Grčke i Turske, mada su i te dvije zemlje ove godine imale određenih poremećaja pa i sigurnosnih problema.

Dio je putnika zasigurno ‘prešao’ i u Hrvatsku, no sugovornici kažu da to nije neki veliki broj te da stoga aktualne relativno visoke ovoljetne turističke poraste u hrvatskom turizmu ne treba ozbiljnije pripisivati tom ‘prelijevanju’.

U najnepovoljnijoj poziciji – Tunis

Grčka je zbog svoje političko-financijske situacije u ovu sezonu već ušla s određenim minusom u odnosu na dobru lanjsku turističku godinu, i ma kako su joj ljetni rezultati dobri, pogotovo na otocima, teško da može to nadoknaditi. Tek će se vidjeti, ovisno o nastavku situacije, koliko su i hoće li uopće zadnja događanja u Istanbulu te na jugoistoku te zemlje naškoditi turizmu Turske pri bukingu u nadolazećem razdoblju.

“Posljedice događanja na Mediteranu, u prvom redu u Tunisu, ali i Egiptu te Turskoj potencirale su dodatno pitanje sigurnosti putovanja na odmor što se ogleda i u promjeni potražnje i o čemu će ovisiti i povratak tih zemalja u ‘normalu’”, napominje direktor zagrebačke agencije Ban Tours Pavle Marković, koji ocjenjuje da je u najnepovoljnijoj poziciji Tunis, a u najpovoljnijoj Grčka, dok za Tursku i Egipat kaže da im zasigurno ne idu u prilog zadnja događanja, pogotovo ona u Egiptu vezana za stradanje hrvatskog državljana.

Direktor zagrebačke agencije Kompas Ivan Pukšar, koji je osobno boravio u Grčkoj nekoliko tjedana ovog ljeta, ističe da se buking za tu zemlju kroz srpanj i početkom kolovoza u potpunosti oporavio. Buking za tu zemlju oporavio se iz Hrvatske, kaže, a Hrvati ovoga ljeta najčešće biraju desetak grčkih otoka s letovima iz Ljubljane, pri čemu su svi avioni rasprodani za kolovoz.

“Svi hoteli na otocima su manje-više puni, kao i svi zrakoplovi, pa i onaj prijevoznika Aegean Airlines koja nekoliko puta tjedno leti na liniji Dubrovnik–Atena, a nisu baš ni točne informacije o jeftinom hotelskom smještaju u Grčkoj, možda tek ponegdje. Cijene su ‘padale’ tek neko kratko vrijeme, a kako je međuvremenu Grčka uvelu višu stopu PDV-a neke su cijene i porasle”, kaže Pukšar.

Među grčkim otocima jedine veće probleme ima Kos, zbog blizine Turskoj i dolaska većeg broja izbjeglica na taj otok, što turisti doslovce gledaju s plaža, a slične probleme imaju i Malta te južna Italija.

Taktika ‘“čekaj-vidi-razmisli’

Za najnovija događanja u Turskoj, pa i nedavne napade u Istanbulu, Pukšar smatra da ako nešto dodatno ne eskalira, neće imati bitniji utjecaj na njihov turizam, pogotovo na ljetni dio sezone, kada se tamo odmara i nekoliko milijuna Nijemaca. Njemačkim touroperatorima i nekolicini drugih europskih Turska je gotovo glavna destinacija iz više razloga, od kojih je možda i najveći to što se za aranžmane u Tursku ne plaća porez, jer nije članica EU-a.

Svaki ‘ispad’ Turske iz bukinga sve bi ih dosta pogodio i zasigurno poremetio poslovanje, a slično kaže i predsjednik udruga hrvatskih putničkih agencija UHPA-e i UPA-e pri HGK te potpredsjednik Europskog udruženja nacionalnih udruga putničkih agencija ECTAA Boris Žgomba, koji ističe da prema Grčkoj iz Europe za sada sve ide normalno, dok se za Tursku primjećuje nešto usporeniji buking i situacija ‘čekaj-vidi-razmisli’.

Žgomba i Pukšar slažu se i u ocjenama da ove godine na Mediteranu zbog nemira, sukoba i napada u turizmu najviše gube Tunis i Egipat.

“Nakon srpanjske stanke u Tunis se ponovo krenulo početkom kolovoza iz Europe, pa i letovima iz Ljubljane koji su rasprodani, što i čudi i ne, jer je tuniska vlada poduzela velike mjere osiguranja na plažama i u hotelima i svim organizatorima putovanja dijelom snosi troškove zrakoplovnog prijevoza što putnicima donosi i 50 posto niže cijene”, komentira Pukšar.

Žgomba pak kaže da za sada u tu zemlju ne lete britanski touroperatori, ali i on smatra kako je u toj zemlji moguća posezona, ali poručuje i da biranju putovanja u tu zemlju ipak treba pristupiti s puno pažnje, kao i Egiptu, za koji, koliko zna, a slično kaže i Pukšar, rezervacije stoje, odnosno otkazuju ili odgađaju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari