MOGLO BI BITI OPASNO

Meteorolog najavio dolazak ‘Lucifera’! Dotle, pripremite se na povremena razdoblja nelijepog vremena

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Početkom sljedećeg tjedna u naše krajeve dolazi afrička ciklona Lucifer, a sa njom puno sunca i prave ljetne temperature

Na kopnu vrlo toplo uz sunčana razdoblja, ali i uz lokalnu kišu i pljuskove praćene grmljavinom do kraja radnog tjedna, osobito u poslijepodnevnim satima. Tijekom vikenda, vrlo vjerojatno većinom suho i sunčano te vruće.

Na Jadranu danju sunčano, popodnevna temperatura u većini mjesta oko 20 stupnjeva. Blago osvježenje donosi povremeno umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Tijekom nestabilnijeg utorka lokalno će biti pljuskova, a poneki se ne može isključiti sve do petka, prognozira dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a za HRT.

Nestabilan utorak

Do kraja radnog tjedna čeka nas nestabilnije vrijeme. Povremeno će biti oborina, lokalno pljuskova i grmljavine, ponajprije u kopnenim predjelima u popodnevnim satima.

Na istoku zemlje promjenjivo, mjestimice s kišom, lokalno i pljuskovima s grmljavinom, moguće i jače izraženima. Popodne od 26 do 28 stupnjeva, uz povremeno umjeren sjeveroistočnjak.

U središnjim predjelima temperatura uglavnom malo niža, uz ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Lokalno izraženiji pljuskovi i grmljavina mogući su već u noći, a zatim opet u srijedu poslijepodne.

I na zapadu zemlje u utorak će biti nestabilno. Mjestimice će padati kiša, češće u Gorskom kotaru. Lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. U prvom dijelu dana podno Velebita puhat će jaka bura i tramontana, koja će popodne oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji sunčano, uz toplu noć i u većini mjesta vruć dan, a blago osvježenje s mora donosit će umjeren jugozapadnjak, na otocima i sjeverozapadnjak. Popodne su ipak vjerojatni lokalni pljuskovi s grmljavinom, osobito u unutrašnjosti, gdje mogu biti izraženiji.

Poneki popodnevni pljusak sutra je moguć i na krajnjem jugu, ponajprije u zaobalju, iako će i ovdje većinom biti sunčano. Popodne temperatura između 28 i 30 stupnjeva, uz povremeno umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak te uglavnom malo valovito more temperature oko 25 stupnjeva.

Za kontinentalnu Hrvatsku te za riječku regiju DHMZ je izdao žuto upozorenje.

Do kraja tjedna puno sunca, ali i lokalni pljuskovi

I do kraja radnog dijela tjedna na Jadranu su mogući lokalni pljuskovi, a vjerojatniji su na sjevernom dijelu, osobito poslijepodne. No sunčanih razdoblja bit će mnogo, uz dnevnu temperaturu oko 30 stupnjeva te povremeno umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Idućih dana na kopnu promjenjivo i nestabilno. Svakodnevno će barem ponegdje padati kiša, a mogući su i jače izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. Danju vrlo toplo uz povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Damjana Ćurkov Majaroš prognozirala je za RTL  da će za vikend biti sunčano i vruće, a u drugoj dekadi srpnja izgledan je i novi toplinski val.

Sredinom srpnja stiže Lucifer

Srpski meteorolog Ivan Ristić najavio je kako početkom sljedećeg tjedna u naše krajeve dolazi afrička ciklona Lucifer, a s njom puno sunca i prave ljetne temperature.

“U drugoj polovici srpnja na vrijeme kod nas utječe afrička anticiklona po imenu Lucifer, koja će donijeti ljetne žege i tropske temperature ponegdje i do 40 stupnjeva već oko 20. srpnja”, napisao je meteorolog, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari