PROMJENJIVI LIPANJ

Meteorolozi najavili promjenu vremena za idući tjedan: Oblaci, kiša, pljuskovi i grmljavina

Idi na originalni članak

Promjenjivo krećemo i u lipanj, klimatološki gledano prvi ljetni mjesec

Oglas

Pretežno sunčano danas, u unutrašnjosti ponegdje uz umjerenu naoblaku, a ujutro i kratkotrajnu mjestimičnu maglu, dok će poslijepodne uz lokalno jači razvoj oblaka biti pljuskova praćenih grmljavinom, ponajprije na istoku te u unutrašnjosti Dalmacije moguće i izraženijih.

Po prognozi Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu i umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, ujutro uz obalu bura. Najviša dnevna temperatura između 23 i 28 Celzijevih stupnjeva, ponegdje u gorju malo niža.

“Iza nas je svibanj, koji će vrlo izgledno biti označen u većini zemlje kao hladniji od prosjeka, osobito na kontinentu, a istovremeno i vrlo kišovit. Prvenstveno je to zbog sredine mjeseca u kojoj smo imali par izraženih kišnih razdoblja, zatim i poplave. U jednom takvom kišnom valu u Gračacu je pala rekordna količina oborine za tu postaju od 256 mm u jednom danu, gotovo triput više od mjesečnog prosjeka. Zadnjih dana ipak nešto primjerenije dobu godine, barem temperaturno, dok su pljuskovi neizostavna pojava.

Podjednako promjenjivo krećemo i u lipnju, klimatološki gledano prvom ljetnom mjesecu. Iako bez poremećaja u našoj blizini, čak smo i u polju malo povišenog tlaka, oko Sredozemlja i dalje dakle kruži taj vlažan i razmjerno topao zrak po visini što pogoduje razvoju oblaka”, ističe RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić, prenosi Danas.hr RTL-a

Četvrtak

Ujutro i prijepodne čak sunčanije, uglavnom suho. Uz obalu još samo u noći i rano ujutro slaba do umjerena, u Velebitskom kanalu pojačana bura. Nešto više oblaka bit će na jugu zemlje, prolazno i na istoku, ali će u unutrašnjosti po kotlinama te uz rijeke ponegdje biti kratkotrajne magle. Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj barem djelomice sunčano. Bit će razvoja oblaka, ali rijetko uz koji lokalni pljusak i grmljavinu, nešto izglednije prema istoku i oko Banovine. Vjetar bez pljuskova slab, a bit će i toplije i sparnije uz oko 25-26 °C. U Slavoniji, Baranji i Srijemu izmjena oblaka i sunca, prolazno uz tek kraće i slabije grmljavinske pljuskove. Gdje kiša izostane prilično sparno, a bit će uglavnom između 24 i 27 °C.

U Dalmaciji će tornjasti oblaci nicati uglavnom samo u zaleđu, pritom i zagrmjeti, ali rijetko će se koji spustiti do same obale. Prolazno slab maestral, a bit će vrlo toplo, mjestimice zbog sparine čak i vruće. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i napokon bez bure, tek prema otvorenome sjeverozapadnjak. Ono oblaka što se i razvije bit će u gorju, rijetko uz koji pljusak. Temperatura između 26 i 28 °C, oko 21-22 °C u gorskim područjima.

Idućih dana na kopnu

U unutrašnjosti do kraja tjedna prave proljetne, ali i dalje promjenjive prilike. Bit će više sunčanih sati, manje pljuskova, najmanje u subotu. No, od ponedjeljka oblačnije i kišovitije, ali samo malo manje toplo. Kiša će i tada biti uglavnom u obliku jačih pljuskova.

“Početkom sljedećeg tjedna ponovno raste vjerojatnost za diljem Hrvatske češće lokalne pljuskove i grmljavine”, ističe i meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak za HRT.

Idućih dana na moru

Na Jadranu dosta sunca, rijetko koji pljusak uz dalmatinsku obalu, ali od nedjelje kada zapuše južina pojavljivat će se i drugdje. Od ponedjeljka izgledni su posvuda neverini, ali temperatura se neće odviše mijenjati, prenosi Net.hr.

Exit mobile version