MIGRACIJSKA KRIZA: Cerar optužuje Hrvatsku da se ponaša “neeuropski”, susjedima zemlje EU nude financijsku i materijalnu pomoć

U Hrvatsku je od početka migracijske krize ušlo 223 935 migranata. Od ponoći do 9 sati u Hrvatsku je ušlo 926 migranata, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 667 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Srbije.

U Sloveniji se trenutno nalazi nešto više od 14.000 migranata, od čega ih je 5960 registrirano, dok su ostali u predviđenom postupku registracije, izvjestila je slovenska policija.

Procjenjuje se da je u noći iz Hrvatske u Sloveniju prešlo oko 6000 migranata.

Napetost između Slovenije i Hrvatske ne jenjava, slovenski premijer Miro Cerar u četvrtak je optužio Hrvatsku da se u migrantskoj krizi ponaša “neeuropski” i da mase migranata namjerno šalje na granicu sa Slovenijom. Cerar je potvrdio da je u četvrtak telefonski “vrlo kratko” razgovarao s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. Upozorio ga je da se “ciljano” i disperzirano dovodi veliki broja migranata na granicu sa Slovenijom, na “slanje migranata u rijeke” što je “neeuropsko ponašanje” koje u budućnosti može biti opasno, pa čak i “izazvati konflikte”.

“Primjećujemo da se Hrvatska ne ponaša europski”, kazao je Cerar što je kazao i europskom povjereniku za migracije Dimitrisu Avramopulosu koji je boravio u Ljubljani. Cerar je dodao da Avramopoulos “dijeli njegovo mišljenje”.

Vjerujem da će takvo ponašanje Hrvatske “doći do izraza” i u nedjelju na summitu balkanskih i srednjoeuropskih država u Bruxellesu, rekao je Cerar u razgovoru za Slovensku televiziju.

Slovenija je u četvrtak od EU zatražila financijsku i materijalnu pomoć za zbrinjavanje migranata. Pomoć Sloveniji su ponudile Italija, Austrija i Njemačka te zemlje Višegradske četvorke – Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska, a ponuđena je i pomoć Frontexa, koji bi trebao biti upućen u Hrvatsku kao vanjsku granicu EU-a, te u Grčku gdje bi se kontrolirao priljev migranata iz Turske.

Na Cerarove optužbe hrvatski premijer Milanović je kazao kako se Hrvatska s ovim problemom nosi već rutinski.

Puno buke nizašto. Slovenija je pet dana u ovome. Niste čuli da Austrija kaže da se Hrvatska ponaša “neeuropski”, tako da ne znam što pričaju u Ljubljani – kometirao je Milanović dodavši kako Slovenija u ovakvim okolnostima ne može provoditi strogu Schengensku proceduru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari