SUMMIT

Milanović: “Jučerašnji sastanak u Dubrovniku pretvorio se u Vučićev show, dobro sam se nasmijao…”

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović oštro je kritizirao summit Ukrajine i jugoistočne Europe koji se u srijedu održao u Dubrovniku, nazvavši ga “Vučićevim showom”, te istaknuo kako srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uopće nije trebao biti pozvan. Milanović je to izjavio na summitu skupine Arraiolos u Krakovu, na kojem su sudjelovali predsjednici EU zemalja koje nemaju izvršne ovlasti.

Govoreći o Vučićevom pozivu, Milanović je rekao: “Razgovarao sam s Vučićem u Tivtu, i kad sam čuo da je pozvan u Dubrovnik, nasmijao sam se i pomislio – ovo neće dobro završiti.” Premda je najavljeno da će Srbiju predstavljati ministar vanjskih poslova, Vučić je osobno došao na summit kojem su domaćini bili hrvatski premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Summit je završio usvajanjem Dubrovačke deklaracije koja izražava snažnu potporu zemalja jugoistočne Europe Ukrajini, no Milanović je kritizirao Vučićevu ulogu s obzirom na bliske veze Srbije s Rusijom i njezino odbijanje uvođenja sankcija Moskvi. “Ili prilagodiš sadržaj i intonaciju gostu ili ga, pametnije, ne pozivaš,” rekao je Milanović, referirajući se na Vučićevu izmjenu ključnih točaka deklaracije.

Vučić je prije konferencije naglasio da je Srbija uspjela promijeniti dijelove deklaracije, uključujući ublažavanje formulacija o usklađivanju zemalja s mjerama EU-a. Također je, govoreći o agresiji na Dubrovnik, rekao da Srbija ima potpuno drugačiji stav u odnosu na Hrvatsku. Milanović je izjavio kako je to bilo očekivano te da je Vučićev stav o razaranju Dubrovnika bio predvidljiv.

Za razliku od Vučića, crnogorski predsjednik Jakov Milatović priznao je odgovornost Crne Gore za sudjelovanje u agresiji na Dubrovnik. Milanović je pohvalio Milatovića, rekavši da je “realan političar”, što ga razlikuje od Vučića.

Milanović se također osvrnuo na optužbe da je pozvao crnogorskog političara Andriju Mandića u Hrvatsku, pojasnivši da se njegova izjava u Tivtu odnosila na činjenicu da do proglašenja “persona non grata” ne bi trebalo doći da je bilo mudrosti s crnogorske strane. “Ljudi su sami izazvali to što su postali nepoželjni,” zaključio je Milanović.

Na pitanje o svom nepozivanju na summit u Dubrovniku, Milanović je priznao da je to u skladu s protokolom, ali je insinuirao da su Plenkovićevi motivi bili politički.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari