Milanović pozvao Petrova da prihvati dužnost predsjednika Hrvatskog sabora, čelnik MOST-a mu poručio – ne pričamo istim jezikom

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović pozvao je danas čelnika MOST-a Božu Petrova da prihvati dužnost predsjednika Hrvatskog sabora.

Pozivam Božu Petrova da se prihvati te dužnosti, to je obaveza, nije fotelja. Ovako i onako u nekom trenutku mi bismo očekivali da dužnost preuzme Most, cijeli Most ili tko ostane u Mostu, nadamo se većina. S obzirom na to da je Petrov na čelu, prihvaćamo ga i pozivamo da bude predsjednik Hrvatskog sabora – rekao je Milanović na susretu s konferenciji za novinare u središnjici SDP-a, održanoj povodom jučerašnjih prvih konzultacija kod predsjednice.

Dodao je da će, u slučaju da Petrov ne prihvati prijedlog, on kao kao predvodnik koalicije Hrvatska raste, predložiti neku drugu osobu na čelu Sabora dok se ne sastavi nova Vlada, no nije otkrio tko bi to mogao biti. Objasnio je kako prije valja pričekati odgovor Petrova.

Pohvalio se i rastom BDP-a. Zaključio je da su to rezultati i rada njegove vlade te dodao kako je pred njima još puno posla. I zbog toga nudimo Mostu suradnju da nastavimo taj uspješan posao, kazao je Milanović. Suradnju s Domoljubnom koalicijom isključuje.

– Mi s njima ne možemo, među nama su razlike prevelike – rekao je Milanović. HDZ-ovo ponavljanje da je njegova vlada upropastila Hrvatsku Milanović je nazvao uvredom građana Hrvatske, zaključivši da je “Hrvatska danas bolja nego kad su je oni ostavili u prnjama”. N

Na Milanovićev prijedlog ubrzo je uslijedio i odgovor Bože Petrova.

“Čini nam se da još uvijek pričamo različitim jezikom, jer Mostu je najvažnije provesti reforme i postići konsenzus oko istih nego prihvatiti ponude vezane za pozicije, to jest fotelje. Ipak, nadamo se da je ovo korak prema onome za što se MMOST nezavisnih lista zalaže od početka, a to je reformska Vlada i konsenzus oko promjena koje su ključne za oporavak Hrvatske u cjelini.

Stoga još jednom ističemo ono što ponavljamo već dva tjedna otkako su krenuli pregovori: želimo prvo usuglasiti reforme i dinamiku njihove provedbe, a tek onda možemo pričati o onome što je zadnjih dvadeset godina bila glavna tema – pozicije u Vladi ili parlamentu. Mi smo obavili svoj dio posla, prezentirali smo program i reforme i sada je potez na HDZ-u i SDP-u. Od njih čekamo službeno pisano očitovanje. Odluku o bilo kakvim potezima Mosta u sljedećim danima donijet će zajedničko tijelo Saborskih zastupnika i Nacionalnog vijeća Mosta, a ne jedan čovjek, tako da je ponuda Zorana Milanovića meni promašena”, poručio je Petrov.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari