SINOĆ SE SRUŠILA

Milanović: ‘Ta letjelica je veličine aviona, šest tona, nitko od svjetskih medija nije o tome izvijestio’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Neidentificirana bespilotna letjelica sinoć se srušila u neposrednoj blizini studentskog doma u Zagrebu. Otvorila su se i dva padobrana

Sinoć je oko 23 sata bespilotna letjelica pala u blizini Studentskog doma Stjepan Radić na zagrebačkom Jarunu. Otvorila su se i dva padobrana. Policija je zagradila područje i u tijeku je očevid, prenose RTL Vijesti.

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zorana Milanovića  je jutros sazvao hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno-obavještajnih agencija zbog pada bespilotne letjelice vojnog tipa na području grada Zagreba.

Nakon sastanka, obratio se novinarima:

“Znamo što je doletio, odakle, nikakvu predostrožnu informaciju, odnosno dojavu nismo dobili. Objekt je letio iznad Mađarske preko 40 minuta, u Hrvatskoj manje od 7 minuta i srušio se u području Jaruna, to je ozbiljan incident. Istraga je u tijeku, sve detalje želimo utvrditi. Građane pozivam da budu mirni jer ovakve se stvari u sukobima ovakve vrste mogu dogoditi. Procjenjujemo da nije usmjereno protiv Hrvatske, da se radi o incidentu koji je srećom završio bez žrtava, ali određene proceduralne stvari moramo preispitati – kako je moguće da je do ovoga došlo. Ta letjelica je veličine aviona, nije srušena očito iz Ukrajine do Zagreba.”

“Događaj u gradu veličine skoro milijun ljudi, letjelica šest tona, a nije nitko izvijestio na CNN, al Jazeeri, kao da je pala kiša a ne bomba”, rekao je Milanović.

VIDEO DANA:

Potvrdio je da su radari detektirali letjelicu. Komentirao je i pitanje hoće li se sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost, rekavši da nema smisla za “photo opportunityjem”.

Postavilo se pitanje i kakva je naša protuzračna obrana.

“U stanju u kojem se u nju ulaže. Ovisimo o zapadnim saveznicima. Dok ne dobijemo 12 francuskih zrakoplova koji će biti beskorisni dok ne uložimo dodatna sredstva. Prije nekoliko mjeseci je bila sjednica Vijeća za obranu, a nema zapisnika jer sam tražio da se u njega stavi da stanje nije zadovoljavajuće. Za sada nismo platili visoku cijenu, a mogli smo. Ajmo nešto naučiti iz toga. Ovo je nepredviđeno i u ovome moramo ovisiti o partnerima iz NATO-a. Čudno je da je ovo prošlo potpuno nezapaženo”, rekao je Milanović.

Ocijenio je čudnim da takva letjelica prođe nezapaženo uz današnju tehnologiju.

“O ovome nitko nije sanjao, nema poginulih i ranjenih”, rekao je i nastavi: “Samo se nadam da se to više neće događati. To je letjelo 1000 kilometara.”.

Dodao je i da nije trenutak za optuživanje, ali je postavio putanje kako je moguće da letjelica gotovo sat vremena provede u NATO prostoru, a da je nitko ne primijeti.

“Kako stvari stoje za sada, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, letjela je brzinom od preko 500 čvorova, to je nešto manje od 1000 km/h, i srušila se u Zagrebu kada joj je nestalo goriva. Nad njom je izgubljena kontrola. Iz regije nije. Što se tiče regije, svi sjede i miruju”, kaže.

Novinari su pitali hoće li se čuti s ukrajinskim veleposlanikom, rekao je da za tim nema potrebe.

Hoće li tražiti očitovanje šefa NATO-a, bilo je pitanje, a on je odgovorio da ne jer je glavni tajnik NATO-a tehnička osoba.

“Ne mislim ga prozivati, što on zna o tome”, rekao je i završio: “Nije se dogodilo ništa, trebalo se dogoditi. Budnost…”. prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari