'NE ZNAMO JE LI DRON DOŠAO IZ UKRAJINE'

Milanović traži jačanje protuzračne obrane: ‘Poručio bi onima koji se iz grabe javljaju svakih 15 minuta da to ne rade’

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Predsjednik se posljednji put oglasio nako pada drona u Zagrebu, a prije današnjeg obraćanja sastao se s čelnicima Hrvatske vojske i sigurnosno obavještajnih agencija

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je konferenciju za novinare u ponedjeljak u Uredu predsjednika RH na Pantovčaku, prenosi RTL.

Kako je izvijestio njegov glasnogovornik Nikola Jelić, prije konferencije, predsjednik se sastao s čelnicima Hrvatske vojske i sigurnosno obavještajnih agencija.

Rekao je kako je istraga u tijeku, a o detaljima kaže ne bi govorio. “Poručio bi i drugima koji se iz grabe javljaju svakih 15 minuta da to ne rade”, tvrdi pa dodaje kako opasnosti od ove letjelice za građane nema.

Govori kako će tražiti da se gradi sustav protuzračne obrane RH. “Na manjkavosti sam upozoravao prije par mjeseci kada sam tražio sastanak Vijeća za obranu. Treba se početi graditi. Ovakvo se nešto neće ponoviti”, govori.

Tvrdi kako neće govoriti o navodima o aviobombi. “Javnost je sigurna”, kaže. Dodaje kako to nije tema o kojoj se govori javno, pogotovo on koji nije ekspert. Ipak, brifirali su ga, govori, eksperti.

“Bogami smo ih vidjeli zadnjih dana na televiziji”, tvrdi.

Upitan o izjavama ministra Banožića kaže da je on problem premijera, a ne može reći je li letjelica imala bombu, niti je li došla od strane ukrajinskih snaga. “Svjestan sam vaše potrebe i dužnosti da saznate o tome, ali pozvao sam druge da šute”, govori.

“Činjenično je ministar rekao što je rekao, a pozivam njegovog šefa da ga primiri”, odgovora na upite novinara oko izjava ministra Banožića o navodima o aviobombi.

Što se promijenilo za hrvatske građane od pada letjelice do danas kaže: “Molio sam Vladu da uzmu Bradleye, a danas ih molim da nađu sredstva za protuzračnu obranu koju Hrvatska nema. To nije tajna”. Neka, smatra, prvo uzmu najjeftinije.

Istragu vodi samostalni sektor vojne policije, zaključuje. “To su vojnici koji formalno odgovaraju Banetu”, navodi. “Ti ljudi imaju prvu informaciju, ali su vojnici. Očekujem da surađuju s drugim službama, a ja ću im to i narediti”, govori.

Ponavlja kako se neće čuti s tajnikom NATO-a. “On je politička osoba i ne zna ništa. Sa zapovjednicima su se čuli naši zapovjednici”, tvrdi.

Nije htio prokomentirati niti je li bilo propusta s naše strane. “Zatražio sam istragu”, rekao je.

Zamolio je novinare da ga više ne pitaju o Banožiću.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari