BIT ĆE SPAJANJA?

Ministar Aladrović: “Mirovine su sigurne, a Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nije glomazno”

Idi na originalni članak
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U srpnju 2019. godine, nakon velike rekonstrukcije Vlade Andrej Plenković je Josipa Aladrovića imenovao za ministra rada i mirovinskog sustava.

Oglas

Ovih dana spominje se mogućnost spajanja njegova Ministarstva s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Aladrović to nije potvrdio u razgovoru za Večernji list, ali je rekao da je smanjenje broja ministarstava dio stranačkog programa: ”To je potrebno i to čini sustav efikasnijim i lakše upravljivim”.

Dodao je i kako ovo nije prvi put da se pojavila takva opcija spajanja: ”Česte su europske prakse da su ta ministarstva socijalnih politika spojena”.

Na pitanje jesu li mirovine u Hrvatskoj sigurne, ustvrdio je da ”jesu” te tvrdi da u protekle četiri godine nije bilo ni dana kašnjenja u isplati, a ”prema naplati doprinosa u europskom smo vrhu”.

Kao izazov ističe dugoročnu održivost sustava, no tvrdi da je takav izazov pred svima.  ”To je vezano za omjer radnika i umirovljenika. Tu imamo depopulacijske probleme na razini EU”, rekao je i zaključio: ”Starimo i to je izazov koji je pred svima”.

Zaključio je kako trenutačni mješoviti mirovinski sustav ima smisla te kako je najbolje rješenje za Hrvatsku.

 

Vijesti.hr

 

Exit mobile version