Ministar Božinović o novom migrantskom valu: ‘Stalno jačamo kapacitete granične policije’

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell

Kazao je kako Hrvatska ne mora mijenjati ništa u svojoj politici

Oglas

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za RTL je pojasnio što će Hrvatska učiniti u cilju spriječavanja migrantske krize.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Mi naravno djelujemo u cilju zaštite vlastitog teritorija i građana i to radimo već tri godine, i jasno komuniciramo da Hrvatska stalno ojačava svoje kapacitete sprečavanja ulaska na teritorij Hrvatske kroz ulaganje u graničnu policiju.

S druge strane, mi smo predsjedatelj Vijećem EU i ovih dana imamo vrlo intenzivne kontakte na europskoj razini s porukom koja mora biti europski odgovor na ovo pitanje bez obzira što pojedina zemlja sama poduzima, ovakve situacije se mogu riješiti samo zajedničkim nastupom, i to je nešto na čemu radimo, stalno smo u kontaktu i imamo inicijativu po tom pitanju vjerojatno koja će završiti organizacijom određenih sastanaka Vijeća u Bruxellessu”, rekao je Božinović za RTL.

Pojasnio je i da u ovom trenu Europska unija djeluje na dva načina – jedan je diplomatski, a drugi operativni.

“Jedan je diplomatski, što znači da se na političkoj razini razgovara s Turskom da se ta situacija vrati u okvire koji su i dogovoreni zajedničkom izjavom EU i Turske, međutim, istovremeno se EU i operativno uključila, u ovom trenutku prije svega kroz nuđenje pomoći pa i operativne pomoći Grčkoj i Bugarskoj jer to su prve zemlje ulaza.

“Hrvatska ne mora mijenjati ništa u svojoj politici”

Ono što vidimo, to je da su i Bugarska i Grčka u ovoj situaciji se postavile drugačije, dakle one su odlučne da zaštite od ilegalnih prelazaka, Grčka je samo sinoć spriječila nekih 10.000 migranata da uđe na njihov teritorij, neki su morskim putem došli do Grčke, međutim to je put koji će jednostavno otvoriti prostor da se iznađe neko političko rješenje ono može biti samo na razini svih država članica jer zaštita vanjskih granica je već i u programu ovog Vijeća i Komisije, jedan od prioriteta kad govorimo o novom europskom pristupu pitanja migracija”, rekao je Božinović.

Kazao je kako Hrvatska ne mora mijenjati ništa u svojoj politici.

“Izbjeglice su jedna kategorija, migranti, pogotovo ekonomski su druga kategorija, i Europa tu jednostavno mora naći zajednički odgovor što zapravo želi. Ukoliko postoje potrebe i za radnom snagom oko toga se treba postići određeno razumijevanje i takvu politiku predstaviti transparentno i onima koji žele doći i oni preko čijeg teritorija se prolazi da ne bi došlo do situacija da mogu eskalirati ili izaći izvan kontrole.

Dakle, Hrvatska osim što djeluje diplomatski, osim što presjeda Vijećem EU u niti jednom trenutku nije zapostavila jačanje vlastitih kapaciteta prije svega u zaštiti vlastitih granica”, kazao je.

Rekao je i kako su Bugarska i Grčka rekle 2015. i 2016. da će sprječavati ulazak preko svog teritorija.

“Dakle u ovom trenutku operativni fokus je na Grčkoj i Bugarskoj, oni pokazuju političku volju da se angažiraju u sprječavanju prelazaka preko njihovog teritorija i Europa im tu treba pomoći”, zaključio je Božinović.

Do nedjelje ujutro oko 10 sati 76.358 migranata prešlo je granicu u pokrajini Edirne.

Grčko ministarstvo migracija objavilo je u nedjelju da je grčka policija do sada spriječila 9600 migranata u pokušaju prelaska granice. Interventna policija je u subotu suzavcem rastjerala stotine migranata koji su pokušavali ući u Grčku.

Migrantski val tako bi se mogao proširiti i do Hrvatske.
Ida Hamer, I.Švagel

Exit mobile version