ENERGETSKA KRIZA

Video | Ministar Filipović o ograničenju cijena hrane i energenata: ‘Nije pošteno da trgovci ne spuste cijene’

Govorio i o Mađarima pa rekao da sve može preko JANAF-a, ali da se mora pošteno platiti

Ministar gospodarstva Davor Filipović gostovao je u RTL-u Danas s Ilijom Radićem.

Kaže kako je izjava češkog kolege, o filmskom obratu u Bruxellesu točna.

“Razgovori o ograničavanju cijene plina trajali su jako drugo vremena, a prošli smo tjedan imali sastanak ministara, sastančili smo tad do 1 ujutro, činilo se da smo se dogovorili, ali od toga nije bilo nešto”, kaže.

Upitan pak što sad ova kontrola cijena znači za Hrvatsku i naše poduzetnike govori da više špekulanti neće moći zarađivati preko leđa građana i poduzetnika. “Cijene plina u kolovozu otišle su preko 350 eura po kwh, a ovo je poruka da će se držati granica do 180. Nadamo se da će tržište pozitivno reagirati , danas su već cijene pale u odnosu na jučer”, tvrdi.

Upitan što pak s cijenama energenata za građane nakon 1. travnja do kada su ograničene govori kako puno toga ovisi o tome što će se događati u narednom vremenu. “Plin skladišta u Europi su puna, ako bude blaga zima neće se potrošiti, a za ljeto neće biti velika cijena. Bit će i niža. Plin se jako puno koristi za električnu energiju, kakva bude cijena plina bit će i struja. Nitko ne zna što će biti 1.4., ali bit ćemo uz građane”, govori.

Ne otkriva hoće li opet djelovati, ali kaže da će pratiti stanje.

HNB je jučer objavio da u 2023. očekuje stabilizaciju cijena nafte i plina, ali da će električna energija poskupiti značajno, no ministar govori kako nitko ne može tvrditi što će se događati. Ponavlja ranije spomenuti ovisni odnos plina i električne energije i što će se dogoditi ako bude blaga zima.

Upitan može li se porez na ekstraprofit koristiti kao novac za amortizaciju, no kaže da je već komunicirano da bi se on usmjerio građanima kojima je najpotrebnije.

Što se tiče poštenja u slučaju trgovaca i proizvođača koji ne namjeravaju spustiti cijene sada kada pada cijena goriva govori kako to nije pošteno.

“Bit ću vrlo otvoren, više smo puta spuštali PDV pa nije došlo do smanjenja cijena prehrambenih i drugih proizvoda gdje je snižen. Možemo ih pozvati da se odgovorno ponašaju u krizi, nije ok da vlada regulira gorivo, električnu energiju, a oni ne spuste cijenu”, naveo je.

Što se pak tiče dodatnog ograničenja cijena hrane nakon ožujka govori kako su ograničili onu za devet osnovnih.

“Kada pogledate te proizvode, kod ulja, brašna i cijelog pileta, došlo je i do smanjenja cijene koju smo ograničili”, rekao je. “Kada smo ograničili, nakon razgovora s trgovcima i proizvođačima ste mogli vidjeti naslove da će propasti, slično i s gorivom. Nitko nije propao”. Ponovno upitan hoće li i dalje ograničiti cijene hrane, ističe kako će razgovarati s trgovcima i proizvođačima i raditi najbolje za građane.

Prokomentirao je na kraju i traženje Mađara koji žele nižu cijenu transfera ruske nafte JANAF-ovim naftovodima.

“Mađari dobivaju rusku naftu, jeftiniiju. Mi možemo, JANAF može s postojećim kapacitetima zadovoljiti sve mađarske potrebe. Sve možemo. Čak i Slovačke jer se korištenjem kemikalija koje se stave u cijev povećava se kapacitet na 15 milijuna tona. To moraju pošteno platiti”, zaključio je, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari