'NIKAKAV DRUGI ANGAŽMAN'

Ministar financija u odlasku drhtećim glasom: ‘Izdvojio bih odluke koje nisu bile lagane za donijeti ih’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Odlazi, kaže, u trenutku kad Hrvatska ‘financijski i gospodarski stoji bolje nego ikad’ i da, ako u nekom trenutku treba otići, onda je ovo ‘najbolji trenutak’

Nakon što je Zdravko Marić dao ostavku na mjesto ministra financija i potpredsjednika Vlade, naveliko se nagađalo o razlozima za taj potez. Bivša premijerka Jadranka Kosor za RTL.hr jučer je konstatirala da je očito da su se u Vladi na njegov odlazak pripremali već dulje vrijeme, čemu u prilog ide činjenica da se istodobno s objavom o Marićevom odlasku, izašlo s imenom Marka Primorca kao kandidata za njegovog nasljednika na mjestu ministra financija.

Na tom tragu bila je i kasnija izjava premijera Andreja Plenkovića. Na današnjoj sjednici Vlade i poslije nje niz Marićevih kolega ministara o njemu je govorio biranim riječima, prenose RTL Vijesti.

“U šest i pol godina, ako ste me išta upoznali, svi moji odgovori su dosta icrpni, dugački, možda i predugački”, kazao je Marić, stigavši do mikrofona nasmijan.

“Ovo su odluke koje se ne donose preko noći i laka srca”, dodao je:

“Ovo je druga najvažnija uloga koju sam u životu prihvatio, poslije one uloge oca.”

Rekao je da smatra da je cilj svih ekonomskih politika bolji život u RH, a da su sve ostale poslije toga po važnosti.

“Danas kad gledamo, neke od naših postignuća uzimaju se zdravo za gotovo, da su došle na lak način, a znamo da to nije tako, da su iziskivale puno napora, odricanja, rada, pa i puno sreće”, rekao je dalje.

Bio je, kaže, svjestan odmah po stupanju na funkciju da je neophodno djelovati jako brzo. Potom je izdvojio neke odluke za koje je rekao da nisu bile tako lagane:

“Jedna od njih je bila odbijanje zaduživanja na međunarodnom tržištu. Svjestan ne samo tog trenutka, nego i onoga što slijedi nakon toga, veliki projekti, kolega Butković je najavio da bi išao u poslovno financiranje cesta i autocesta… To nije bilo lako donijeti. Isto kao i poreznu reformu. Na domaćem planu, razgovor s predsjednikom Plenkovićem bio je ne samo konstruktivan, nego puna podrška svega što sam predložio, sve inicijative su postajale i inicijative Vlade.”

“Iz tih vremena pamtim one trenutke kad sam išao prezentirati MMF-u i rejting agencijama, da zemlja koja ima rapidno rastući javni dug, jednu od prvih mjera u konsolidaciji financija i udjela javnog duga u BDP-u, ide na smanjivanje poreza. Do tada je u pravilu bila praksa povećanja poreza. Ali, mislim da smo ih uspjeli uvjeriti da je to bio dobar potez”, dodao je.

Rekao dalje je da su uslijedile neke lijepe i neke manje lijepe godine:

“Pa i u onim lijepim godinama, tu smo potpuno jasni, bilo je godina u kojima su pozitivni globalni ciklusi išli u korist… Ali i u tim godinama je bilo određenih izazova. Najčešće se na prvo mjesto stavlja Agrokor. A što se tiče proračuna i državnih financija, puno veći udar je bio kriza Uljanika, onih 4 i pol milijarde, u tom trenutku, jamstava. A onda je došlo ono što nismo mogli predvidjeti… negdje je nastao neki virus i proširio se po cijeloj svjetskoj populaciji i učinio nas taocima. Svi smo morali ostati kući, pala je gospodarska aktivnost.”

“Iskustva Hrvatske iz ranijih kriza vrlo jasno su nas uputila”, kazao je kako su to sve pregrmili.

Rekao je da su to bile naučene lekcije za koje se nada da će se znati primijeniti i narednih godina. Nabrojao je dalje i energetsku krizu i potres, ali da ih ništa od toga nije odvuklo od ranije zacrtanih ciljeva, pa tako niti od ulaska u eurozonu.

“Trebao bih imati tu čast biti u ponedjeljak i u utorak na Vijeću ministara financija gdje bi trebala biti donesena i formalna odluka o članstvu RH u eurozoni s 1.1.2023. godine.”, kazao je.

“Imam osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti i ponosa što sam svih ovih godina bio dio tima koji je sve ovo napravio. Isti mi osjećaj kaže da je ovo najbolji trenutak za donijeti ovu odluku. Slažem se s onima koji su rekli da nema nikad dobrog trenutka za ovakvu odluku. Ali, uzevši u obzir sve okolnosti, smatram da ovo jest najbolji trenutak za ovu odluku”, dotaknuo se konačno razloga za odlazak:

“Usudio bih se reći da je ovo trenutak u kojem Hrvatska, unatoč svim izazovima, gospodarski i financijski stoji bolje nego ikad.”

Na nekoliko mjesta nakon prvih oko deset minuta govora, ministru Mariću je počeo podrhtavati glas.

“U ovom trenutku nemam nikakav (drugi) angažman”, kategorički je odbacio da bi ga negdje čekao neki drugi posao.

Zahvalio je stranci kojoj nije nikad postao član:

“Da me HDZ nije predložio, nikad ne bih ni bio ministar. Zahvaljujem se i građanima koji su mi ukazali povjerenje, što formalnim glasanjem u petoj izbornoj jedinici, ali i svim građanima na podršci. Građani su u cijeloj ovoj priči jedini i najvažniji.”

Zahvalio je potom i koalicijskim partnerima, medijima koji su ga pratili. Kad je progovorio o svojoj obitelji, za koju je rekao da je podnijela najveći teret njegovog ministarskog rada, Marić je bio vidno potresen: “Vrijeme je da se i njima odužim.”

Rekao je dalje da je Hrvatska napravila puno kako bi se othrvala inflatornim pritiscima. Na pitanje o Agrokoru, gdje je bio u prethodnom dijelu svoje ranije karijere na istaknutim funkcijama, kazao je da je svoj posao radio najbolje što zna i da je bio izvršni direktor, a ne član uprave:

“Što se tiče financija Agrokora, nisam bio direktno involviran. Ne vidim ništa po čemu bih ja zapravo trebao biti zabrinut ili odgovarati na bilo kakva pitanja. Moja uloga je bila vrlo jasno definirana i ja bih financijsko izvješće vidio kad je ono bilo gotovo.”

Rekao je da misli da neće aktivirati “6+6”, odnosno aktivaciju i zamrzavanje mandata u Saboru na koji ima pravo zato što ga je izborio na zadnjim parlamentarnim izborima: “Zasad se više ne vidim u politici.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari