RTL DOZNAJE

Ministar ‘gura’ ideju da se za 100 proizvoda cijena vrati od prije Nove godine?

Foto: Društvene mreže

Potrošači javljaju da sve poskupljuje, inspekcija češlja i provjerava navode, iz Vlade uvjereni da su cijene dizane ‘s predumišljajem’ pa žele trgovce prisiliti na korak nazad

Rukavi su se zasukali, ministar gospodarstva Davor Filipović odlučio se, čini se, obračunati s trgovcima koji su navodno iskoristili uvođenje eura i podigli cijene proizvoda, a osim prijetnji da bi ministarstvo moglo objaviti crnu listu trgovaca, sada se razmišlja o konkretnim koracima, pa čak i o svojevrsnom “resetu cijena”.

Kako doznajemo od izvora bliskih Vladi, vrlo ozbiljno se promišlja o tome da se trgovce na neki način prisili da vrate cijene proizvoda koje su bile do Stare godine. To bi bio svojevrsni korak unazad u cijenama za sve one koji su ih podigli, bilo uvođenjem eura, bilo da su teren počeli pripremati već tijekom studenog i prosinca.

“Cijene su podigli s predumišljajem”

“Cijene su podigli s predumišljajem i treba im pokazati da im to neće proći. Argumenata je puno, a možda najjači je onaj vezan uz devet proizvoda kojima je Vlada već ranije zamrznula cijene. Među tih devet osnovnih namirnica, pokazalo se da njih sedam ili osam sasvim dobro funkcionira. Naime, cijene tih proizvoda u trgovinama upravo sad su, ili na razini koju je Vlada propisala, ili čak niže. Primjerice, za piletinu zloslutno su najavljivali da će zbog ograničavanja cijene tog mesa nestati, da će se pile prodavati raskomadano na manje dijelove jer će zavladati nestašica. Što se dogodilo? Ništa. Piletine ima, po cijeni koju je Vlada ograničila prodaje se premium piletina, ima je i jeftinije, nestašice nema, a i trgovci i dobavljači i dalje zarađuju”, govori nam izvor iz Vlade.

I upravo to je jedan od argumenta koji se koristi protiv trgovaca koji podizanje cijena pravdaju kontinuiranim pritiskom inflacije zbog rata u Ukrajini, a prije toga zbog pandemije.

I dok se inspekcija rasula po terenu i provjerava što je poskupjelo ili nije, građani već dojavljuju kojim su proizvodima cijene skočile.

U narednim danima pokazat će se koliko je tu istine ili se puše u prazno.

Doznajemo tek da se najveći skok cijena vidi na proizvodima koji se prodaju pod brendom trgovačkih lanaca.

‘Radi se skica proizvoda’

No da se vratimo na “reset” – ministar Filipović već je najavio da se razmišlja o zamrzavanju cijena proizvoda, na listi bi bilo njih 100, možda i više. Još se rade skice kako bi to uopće izgledalo, a na užem kabinetu Vlade trebala bi se iskristalizirati ideja hoće li se s tom idejom ići do kraja. No, “baš sve je na stolu”, uvjeravaju nas naši sugovornici koji zbog rasta cijena čak vade nazive “ratni profiteri”, misleći pritom da neki zarađuju i dižu cijene vadeći uvijek argument rata u Ukrajini.

“Moramo zaštititi najranjivije. To je bila ideja i sa zamrzavanjem devet proizvoda koji su uvijek u osnovnoj košarici. Lavovski je posao bio spustiti cijenu za 30 posto rabata, studiozno se pripremala ta košarica, nije se ona dogodila slučajno”, govori naš sugovornik.

Doznajemo i to da se na sastanku ministra Filipovića i predstavnika trgovačkih lanaca govorilo i to da su za rast cijena krivi dobavljači.

“Istina je da se i to događa i da je trgovac onaj zadnji u lancu poskupljenja, da nisu jedini krivci, ali da su na udaru kritika. I to treba uvažiti”, kaže naš sugovornik. Doznajemo i to da trgovci nisu imali odgovor kad ih se pitalo kako to da devet proizvoda kojima je Vlada ograničila cijene ima i po nižim cijenama od propisane, ali Vladinoj strani to je bio dovoljan dokaz da trgovci i dobavljači imaju prostor za smanjivanje marži, a da i dalje zarade.

Tu je i vječiti argument energenata.

“To je uvijek opravdanje kad cijene rastu i kad sve poskupljuje. Plin je sad pojeftinio, kao i sirovina na burzama, zašto ništa ne pojeftinjuje”, kaže naš sugovornik i kaže da su se cijene digle “s predumišljajem”, da se to radilo i prije Nove godine kako ne bi baš upalo u oči i da nije bilo valjanih razloga za to, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari