MINISTAR KUJUNDŽIĆ: Građani neće moći uzgajati kanabis za vlastite zdravstvene potrebe

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak da uzgoj i proizvodnja indijske konoplje u medicinske svrhe neće biti dopušteni građanima, već samo tvrtkama i ljekarnama koje se bave proizvodnjom lijekova

“Kanabis će u Hrvatskoj moći uzgajati samo proizvođači lijekova, neće se moći sjetiti bilo tko i početi ga proizvoditi”, rekao je Kujundžić i odbacio mogućnost dopuštanja građanima uzgoja medicinskog kanabisa za vlastite potrebe.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Iako su do sada bili organizirani brojni prosvjedi građana kojima je konoplja pomogla u njihovom liječenju, najpoznatiji među njima je svakako slučaj Riječanina Huanita Luksetića, Ministarstvo zdravstva odlučilo je spriječiti takve inicijative građana.

Uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u Hrvatskoj je prvi put dopušten na temelju izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koje je Vlada prihvatila na sjednici u četvrtak, a uzgojem i proizvodnjom medicinskog kanabisa moći će se baviti isključivo farmaceutske tvrtke i ljekarne koje imaju dozvolu za proizvodnju lijekova.

Amandman Ivana Ćelića iz HDZ-a, kojim se definira uzgoj kanabisa u medicinske svrhe, bit će dopunjen pravilnikom koji će određivati način i mjerila za davanje odobrenja, odnosno definirati će što sve treba pravni subjekt ispunjavati da bi mogao uzgajati kanabis.

Kujundžić o “ilegalnim radnjama”

“Kanabis u medicinske svrhe moći će uzgajati oni pravni subjekti koji proizvode lijekove. Na taj se način omogućuje i snižavanje cijena lijekova na bazi kanabisa, te se definiraju svi uvjeti i rizici koje nosi taj uzgoj od eventualnih ilegalnih rabota”, ističe ministar.

Iako neke druge europske zemlje dopuštaju uzgoj kanabisa građanima za vlastite medicinske potrebe, hrvatska Vlada o tome ne razmišlja, rekao je Kujundžić na marginama konferencije digitalne medicine “Budućnost je sada”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari