'SVI IMAJU BLAGE SIMPTOME'

Ministar o novim slučajevima trovanja u Zagrebu i Varaždinu: ‘Nema mjesta panici. Institucije ispituju tko je i zašto pustio takve informacije u javnost’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Možete biti sigurni da institucije rade ispitivanje tko je i zašto pustio takve informacije u javnost”, rekao je ministar i dodao: ‘Nisu svi pacijenti pili ista pića. Moguće je da su se kod nekih pacijenata javili sugestibilni simptomi. Moramo sve povezati, a ne plašiti javnost. Kad se određena veza uspostavi, javnost će biti obaviještena, a do tada preporuka da se pije voda iz vodovodne mreže’, kazao je Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu u Hrvatskom saboru o slučajevima trovanja nakon navodne konzumacije kontaminiranih gaziranih pića.

“Sve institucije u Republici Hrvatskoj rade svoj posao. Zdravstveni sustav je spreman na situaciju. Pravodobno je obavještena policija i DORH, postupanje je u tijeku,” rekao je Beroš i izvijestio o nova četiri slučaja koji su se pojavili.

“Imamo nekoliko novih bolesnika, 4 u KBC-u Zagreb, jedan u Vinogradskoj na opservaciji i sumnja je na ozljeđivanje kemijskim elementima i jedan je u Varaždinu. Pacijenti su s blažim simptomima i većina će biti otpuštena na kućno liječenje’, kazao je Beroš.

Svi pacijenti iz KBC-a Zagreb bit će otpušteni na kućno liječenje.

“Za sada možemo preliminarno reći da je dvoje vezano uz konzumaciju određenog pića, ali mjesta panici nema”, kazao je ministar.

U ovom trenutku se još čekaju nalazi, zbog toga se institucije nisu oglasile ranije, objasnio je Beroš zašto se ranije nije reagiralo.

“Izišli smo kada smo saznali za više slučajeva. Na temelju jednog pacijenta nismo smatrali da treba dizati paniku. Tek kada se pojavilo više slučajeva, onda smo krenuli obavještavati javnost”, kazao je Beroš.

Jedna je novinarka istaknula da dok su institucije čekale, u javnosti se digla panika zbog zastrašujućih poruka koje su u međuvremenu počele kružiti.

“Možete biti sigurni da institucije rade ispitivanje tko je i zašto pustio takve informacije u javnost”, rekao je ministar i dodao: ‘Nisu svi pacijenti pili ista pića. Moguće je da su se kod nekih pacijenata javili sugestibilni simptomi. Moramo sve povezati, a ne plašiti javnost. Kad se određena veza uspostavi, javnost će biti obaviještena, a do tada preporuka da se pije voda iz vodovodne mreže’.

Državni inspektorat i HZJZ će obavijestiti kada analize budu gotove, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari