MINISTAR ZNANOSTI ODGOVORIO KRITIČARIMA Šustar: ‘Što je sporno u tvrdnji da je Bog stvorio svijet?’

Neki znanstvenici smatraju kako osoba koja ne priznaje biološku evoluciju ne može biti ministar znanosti jedne zemlje, no Šustara to nimalo ne opterećuje

Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar jučer je šokirao dio javnosti, a i znanstvenika zbog rada koji je napisao za Riječki teološki časopis u listopadu prije četiri godine.

U njegovom znanstvenom radu naslova ‘Znanost i religija kod Ruđera Boškovića’ pitanje evolucije je i dalje otvoreno, kao i opcija da je Bog stvorio svijet. Šustar taj rad potpisuje zajedno s kolegicom s Filozofskog fakulteta u Rijeci Aleksandrom Golubović.

“Čini se da dosad teorija evolucije nije ponudila konačna rješenja, što nam i dalje ostavlja prostor za Boga kao dizajnera. Što, drugim riječima znači da je opcija Bog i dalje otvorena (tj. najvjerojatnija)”, stoji u radu autora.

Neki znanstvenici smatraju kako osoba koja ne priznaje biološku evoluciju ne može biti ministar znanosti jedne zemlje, no Šustara to nimalo ne opterećuje.

“Ja sam u prvome redu znanstvenik, a ova je rasprava jedna od najstarijih u filozofiji. Čim nađem vremena razgovarat ću s kolegama o ovoj temi s posebnim guštom. U akademskom prostoru je normalno da se raspravlja, a u ovom slučaju riječ je o uvijek živoj temi”, izjavio je Šustar za HRT.

Da je teorija evolucije neupitno točna prije dvije godine je vjernicima poručio i papa Franjo, koji je u mladosti magistrirao kemiju. ‘Bog nije mađioničar,’ poručio je tada papa, implicirajući kako je evolucija mehanizam uz pomoć kojeg je Bog upravljao nastankom vrsta.

Javnosti je otprije poznato da je Predrag Šustar tradicionalni vjernik, što je i sam potvrdio prilikom prelaska iz Laburista u HDZ.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari