VRIJEME ZA PROMJENE

Video | Ministrica turizma odaslala upozorenje: ‘Gasit će se uredi Turističke zajednice u gradovima i općinama ako ne naprave posao’

Za sve lokalne zajednice morat će se napraviti izračun nosivih kapaciteta, od toga koliko se troši vode i električne energije, do toga kakva je infrastruktura. Na temelju toga vidjet će se gdje ima previše ili premalo obiteljskog smještaja, hotela ili kampova, a tko se ne bude držao strategije, idu sankcije

Reporterka RTL Danas Petra Mlačić Vučemilović Jurić uživo je u Barbanu razgovarala s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac koja je najavila da bi se pojedini uredi Turističkih zajednica mogli gasiti ako ne ispune neke uvjete.

Istra je još jednu godinu ima najveći broj noćenja, znači li to da Istra uspijeva pogoditi onu ponudu koju Hrvatska treba? Naime, čujemo da se u Dalmaciji i na otocima žale da je loše, iako su podaci dobri?

Istra je bliža emotivnim tržištima, ona ima i smještajne kapacitete – od kampova do hotela, ali to ima i Dalmacija. Istina je da od 2019. imamo oko 180.000 novih ležajeva u ponudi, a to govori i o ponudi i potražnji.

To znači da nama ne trebaju takvi ležajevi kakve imamo?

Išli smo u reformu upravljanja razvoja turizmom tako da svaka destinacija može, prema izračunu nosivih kapaciteta, točno vidjeti svoju krvnu sliku i što im treba – imaju li nečega previše, a drugog premalo.

Vidjet će se i gdje ima previše ili premalo obiteljskog smještaja, hotela ili kampova… Ali i prema vršnom opterećenju znat će se koliko ima komunalne infrastrukture, struje, vode. Sve to treba pratiti.

To će donijeti novi Zakon o turizmu – hoće li on riješiti problem, primjerice, Splita gdje turisti uriniraju po cesti jer nema dovoljno javih WC-a?

Ne samo Split, nego sve destinacije, morat će napraviti Plan upravljanja koji će se temeljiti na Strategiji. Split mora imati Strategiju razvoja turizma i znati kakav turizam želi razvijati – kulturni ili aktivni…

Split mora znati što će poticati u predsezoni, sezoni i podsezoni te s kojim turističkim resursima raspolaže te temeljem toga donositi Planove upravljanja – gledati kakvu komunalnu i prometnu infrastrukturu ima i što im nedostaje. Tako donositi odluke temeljem zakona, ali puno toga moglo se donositi i ranije.

Za koliko godina očekujete da će se turistička slika i ponuda promijeniti?

Prvi put će se raditi brojevi, neki ih već i imaju. To neće biti jednostavno, ali moraju početi skupljati (podatke op.a) što imamo od resursa u ponudi. Načelnici i gradonačelnici se uključuju i moraju sudjelovati u izračunu. Ti će se izračuni donositi temeljem egzaktnih podataka, tada će se vidjeti što ima lokalna zajednica.

Zvuči dobro, ali hoće li biti kazni za one koji to ne naprave?

Prema Zakonu o turističkim zajednicama – svi oni koji ne donesu planove upravljanja, njima ide gašenje ureda Turističkih zajednica. Tko ne donese Plan upravljanja, i u kojima bi trebali biti projekti za turizam, oni ih neće moći ni financirati, donosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari