KAIĆ DAJE ODGOVORE

Misteriozni hepatitis preplašio roditelje: Ima li veze s cijepljenjem, koji su simptomi i je li virus mutirao?

Ilustracija: Dejan Rakita/PIXSELL

‘Kod nekoliko djece je čak došlo do akutnog zatajenja jetre tako da smo morali transplantirati jetru. Ali to je stvarno jako neuobičajeno za dječju dob’, rekao je Bernard Kaić

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) primijetila porast slučajeva neobičnog hepatitisa kod djece epidemiolog Bernard Kaić rekao je u razgovoru za N1 da se još prije nego što je SZO pisao o tome, vijest počela širiti putem Europskog centra za sprječavanje bolesti.

Istaknuo je da su najprije u Velikoj Britaniji uočili povećan broj djece s hepatitisom koji nije uzrokovan uobičajenim virusima koji izazivaju tu bolest te su nakon toga alarmirali svijet. Potom je neobičan hepatitis otkriven u još nekoliko zemalja EU-a, Kanadi, SAD-u, Izraelu, Japanu.

“Većina zemalja ranije nije aktivno pratila ovakve slučajeve. Sad se oni aktivno traže pa u nekim zemljama i nisu sigurni da se zapravo radi o povećanju broja djece s netipičnim upalama jetre. Tamo gdje se sa sigurnošću zna da je u pitanju povećan broj slučajeva su Danska i Velika Britanija u kojima se ranije pratila situacija i oni su sigurni da je broj veći od uobičajenog.

Uzrok nije poznat, a ovo stanje zove se akutni hepatitis, iako nije uzrokovan uobičajenim virusima hepatitisa. Još uvijek se ne na što ga uzrokuje i na traženju uzroka se aktivno radi. Istraživači misle da bi u pitanju mogla biti infekcija, a možda i neki oblik trovanja. Za sad se ne može reći što je uzrok, a ne zna se ni na koji način se bolest prenosi”, rekao je za N1 epidemiolog Kaić.

Nema veze s cijepljenjem

Kaić misli da pojava bolesti najvjerojatnije nema veze s cijepljenjem protiv covida-19, jer su većina oboljelih mala djeca ispod deset godina među kojima je praktički jako malo cijepljenih protiv covida. “Iz izvještaja koje sam čuo do sada, skoro je 200 takve djece inficirano. Ne znam je li itko cijepljen protiv covida”, dodao je.

Također, napominje, ističe da ne postoji nikakva poveznica sa standardnim cjepivima protiv hepatitisa. “Kod svih njih se prvo gleda imaju li dokaz nekakve virusne infekcije. Naravno, nitko od njih nema hepatitis B protiv kojeg se cijepi, nema ni hepatitis A. Sad, jesu li djeca cijepljena protiv hepatitisa B i ta djeca koja su oboljela, to se praktički ne gleda jer su sva ta djeca cijepljena protiv hepatitisa kao i većina svih ostalih koji su zdravi”, objasnio je.

Simptomi bolesti

Govoreći o simptomima ovog neobičnog hepatitisa, Kaić kaže da je većina djece u početku imala proljev, osjećala mučninu i da su povraćala. Nakon toga je došlo do zatajenja jetre, što se očituje pogoršanjem proljeva, mučnine, žuticom, promjenom boje stolice i mokraće.

“Kod nekoliko djece je čak došlo do akutnog zatajenja jetre tako da smo morali transplantirati jetru. Ali to je stvarno jako neuobičajeno za dječju dob. Mislim, s obzirom na težinu kliničke slike koja se javila kod neke djece, najlogičnije bi bilo da se radi o nekom trovanju, ali nije još uvijek identificirano koje bi to trovanje bilo”, rekao je Kaić.

Napomenuo je da u Hrvatskoj još uvijek nema prijavljenih slučajeva. “Imali smo dojave za razmatranje kod dvije djevojke koje su bile malo starije. Dakle, 17 godina su imale pa zapravo ne bi pripadale u tu definiciju, ali one na kraju imaju hepatitis A. Mi trenutačno u Zagrebu i zagrebačkoj županiji imamo epidemiju hepatitisa A, ali to nema veze s ovim apsolutno. Apsolutno nikakve veze. Za jedno dijete imamo da bi se moglo razmatrati da li bi moglo spadati u ovu grupu, ali izgleda da ne jer se radi o nekoj drugoj metaboličkoj bolesti.

Virus je mutirao?

Na pitanje je li virus mutirao, Kaić kaže da je to samo jedna od hipoteza. “U Americi, u Alabami i u Velikoj Britaniji postavili su hipotezu da se radi o adenovirusu tipa 41, međutim nemaju dovoljno dokaza jer ima jako puno djece s tim sindromom akutnog hepatitisa koji nemaju infekciju adenovirusom. Također, postoji mogućnost da je infekcija adenovirusom slučajan nalaz jer je u tim zemljama sada sezona zaraze adenovirusom i njima su sada mnogi zaraženi. Tako da se na tome još radi. Nije odbačeno da se radi o nekom adenovirusu, malo virulentnijem, malo težem, nego što su inače, no to nije potvrđeno”, dodao je, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari