BITI PODSTANARKA U HRVATSKOJ

‘Mjesecima uzalud tražim stan na duže vrijeme u prizemlju jer koristim invalidska kolica’

Foto: Ilustracija (Grgo Jelavic/PIXSELL)

Njezina potraga za stanom, nažalost, bezuspješno traje već neko vrijeme…

Pronaći odgovarajući stan po poželjnim uvjetima prava je lutrija: većina iznajmljivača nudi stanove po visokim cijenama koje ne prate stanje interijera i instalacija, traže polog, nekad i dva, tri, daju kratkoročne najmove, ne potpisuju ugovore o najmu, ne prijavljuju podstanare (čast iznimkama), a najčešći su oglasi u kojima se traže podstanari bez djece i kućnih ljubimaca.

Jedna Splićanka bila bi posve poželjna podstanarka jer su joj primanja uredna, nema djece ni psa, mačku ni papigu… Žena je, pristojna, uredna, tiha… No, ima jedan zahtjev – traži stan u prizemlju, ne iz hira, nego iz potrebe jer je osoba s invaliditetom koja koristi invalidska kolica.

Njezina potraga za stanom, nažalost, bezuspješno traje već neko vrijeme, iako je ponuda stanova za najam bogatija u odnosu na lani jer se nude brojni apartmani koji neće dočekati turiste zbog posljedica pandemije koronavirusa.

”Oglase za podstanare bez kućnih ljubimaca donekle mogu razumjeti jer ne vole svi životinje, ali da se traže polozi za tri mjesečna najma, bez ugovora, bez prijave, uz visoke cifre, to mi nije jasno. Tijekom protekla dva mjeseca, koliko tražim stan u prizemlju jer sam u invalidskim kolicima, pet puta sam sve dogovorila s vlasnikom. I kad bih trebala doći pogledati stan i dati polog – ne iznajmljuje se više! Onda se taj isti oglas ponavlja. Nemam ljubimca, kolica ne grizu namještaj, nemam djece, jer ispada da su djeca čudovišta. Samo tražim stan u prizemlju, ugovor na duže uz trajni nalog za plaćanje da ne moram odlaziti u banku. Zanima me griješim li negdje”, zapitala se ova u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju gospođa koja je trenutno također u podstanarstvu, no zbog ekonomičnosti bi htjela naći povoljniji stan.

Nije ni slutila na koliko će prepreka naići jer sve je manje ljudi koji imaju razumijevanja, kao i onih koji imaju kulturu poštovanja prava i obveza. I nije jedina koja traži stan s neizvjesnošću. Brojni podstanari koji traže stanove preko društvenih mreža pišu da poteškoće nailaze obitelji s djecom, samohrani roditelji, vlasnici kućnih ljubimaca, osobe s invaliditetom, pušači, oni s niže plaćenim poslovima, nezaposleni …

”Žao mi je što u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji ne postoji nijedna udruga koja bi se bavila pravima podstanara, a toliko ih je da im se broja ne zna jer su mnogi neprijavljeni”, kazala je gospođa s početka priče. Zaista je očita potreba za pravnom pomoći najmoprimcima, posebno u specifičnim situacijama koje nastaju zbog nereguliranja statusa najmopri­maca, a pomoć se može potražiti kod nekih udruga, pravnih klinika i sličnih organizacija.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari