U OSIJEKU

Mladi doktor spasio dječaka (14) koji se gušio kikirikijem: ‘Odmah je izrazio želju za hranom. Za svime, samo ne…’

Foto: FACEBOOK SCREENSHOT

Iako u trenutku poziva nije bio na dužnosti, mladi liječnik niti trenutka nije dvojio i odmah je potrčao nazad u bolnicu kako bi djetetu spasio život

Da je medicina poziv, a ne posao, svjedoči i sljedeći slučaj iz osječke Klinike za pedijatriju. Naime, dr. sc. Matej Šapina predstojnik je spomenute klinike koji je u vrijeme hitnog poziva već bio van radnog vremena. Ipak, on je po primitku poziva žurno otišao u bolnicu, javlja Portal Zdravlje.

Radilo se o tome da se 14-godišnji dječak počeo gušiti kikirikijem.

“Pojavila se sumnja da je dječak udahnuo strano tijelo, a kako je jeo kikiriki bilo je vrlo vjerojatno da je udahnuo njega. Bio je uplašen, blijed, znojio se, otežano te plitko disao. Čulo se i tzv. “zviždanje” na jednoj strani. Zabrinjavajuće je bilo i to što je kratkotrajno poplavio i nismo u prvi mah znali je li kikiriki otišao lijevo ili desno ili čak ostao poprijeko. U tom slučaju ne može se ventilirati nijedno plućno krilo”, ispričao je dr. Šapina.

Dr. Šapina i njegov tim uspješno su, u samo deset minuta, spriječili daljnje komplikacije te spasili dijete.

“Uz vrhunski tim liječnika, anesteziologa i otorinca uspjeli smo ovaj put bez intubacije i upotrebe respiratora izvući strano tijelo. Ovaj put bio je to jedan centimetar dug kikiriki koji je, srećom, izvučen na vrijeme. Pacijent je drugo jutro već pušten iz bolnice. Moram naglasiti da bi ta veličina kikirikija vjerojatno bila smrtonosna za dijete manje od godine. U ovom slučaju da nismo izveli hitnu bronhoskopsku intervenciju moguće je da bi došlo do ozbiljnih komplikacija”, pojašnjava dr. Šapina.

“Dječak je odmah nakon bronhoskopije izrazio želju za hranom. Za svime, samo ne za kikirikijem”, kaže kroz smijeh dr. Šapina, inače dobitnik nagrade medicinski Oscar.

Medicinski Oscar u ruke mu je stigao za originalni znanstveni članak na području istraživanja “geoprostornog grupiranja dječjeg IgA-vaskulitisa i nefritisa”, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari